La sortida dels presos de l'1-O, en imatges: "És un pas més, continuem empresonats"

Els presos independentistes podran passar el cap de setmana a casa amb el tercer grau

RedaccióActualitzat

Els nou presos del procés han sortit de la presó aquest divendres al matí. Les juntes de tractament de les tres presons on hi ha els presos del procés han acordat que el tercer grau penitenciari sigui efectiu a partir d'aquest cap de setmana.

Els dirigents independentistes a qui el Suprem va condemnar a penes de presó tindran règim obert.

A Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart se'ls aplicarà la modalitat de règim obert més habitual, que preveu l'article 83 del reglament penitenciari.

Això vol dir que dormiran quatre dies a la presó, i tres a casa. Quan siguin fora, podran treballar i tenir una participació plena en la vida social i familiar.


Arribada marcada per la Covid​

La situació de la pandèmia del coronavirus ha marcat també el retorn dels presos. Hi havia preparats grans actes de rebuda, però la majoria s'han anul·lat però les noves restriccions davant els rebrots. Sí que hi ha hagut, però, celebracions espontànies.

Oriol Junqueras ha estat rebut per una multitud quan ha arribat a la plaça del seu municipi, Sant Vicenç dels Horts, on se li ha fet una petita cerimònia de benvinguda.

 

 

També l'exconseller Raül Romeva ha estat rebut per un petit comitè de benvinguda a Sant Cugat del Vallès, on viu. Romeva ha estat rebut a l'Ajuntament per l'alcaldessa Mireia Ingla, d'Esquerra. 

 

 

La plaça de la Vila de Parets del Vallès s'ha omplert de veïns i veïnes q han organitzat la rebuda a Jordi Turull. L'exconseller d la Presidència hi ha entrat amb la seva dona saludant. Entre els congregats l'actual consellera Meritxell Budó. Turull ha agraït el seu suport i ha tingut paraules crítiques cap a la fiscalia.

 

 

També acompanyat per centenares de persones l'exconseller de Territori Josep Rull ha anat a la cantada per la llibertat que els terrassencs celebren desde 14 de novembre del 2017. L'exconseller empresonat s'ha mostrat orgullós per seguir lluitant pel dret a decidir i la llibertat de Catalunya.

 

Omnium Cultural ha rebut el seu president al carrer, davant de la seu de l'entitat a Barcelona. Cuixart feia gairebé tres anys que no hi anava. Poc abans es descartava com a candidat en la recerca de nous lideratges en l'independentisme.

 

 

Dolors Bassa ha arribat a Torroella de Montgrí aquesta tarda. L'exconsellera ha mostrat la seva alegria per poder tornar a dormir a casa després de 880 nits, però ha recordat que ni el tercer grau ni l'indult són la solució al conflicte català. 

A Sabadell s'ha ajornat la rebuda a Carme Forcadell per desig de l'expresidenta del Parlament. Com ella, ni Quim Forn ni Jordi Sanchez han participat en cap acte públic en aquest primer cap de setmana amb el tercer grau concedit.


 

 

La sortida de la presó, en imatges i declaracions

 

Les primeres declaracions dels presos han estat d'agraïment pel suport rebut.

" Tinc ganes de donar gràcies a tothom, –ha explicat Jordi Turull– a tanta gent com em pugui trobar per donar-los les gràcies perquè ens han donat tant coratge, tanta força, tanta esperança. I ganes d'estar amb la família sense el cronòmetre, sense dir: 'he de marxar corrents'."

 

Per la seva banda, Oriol Junqueras, ha destacat la necessitat de mirar endavant.

"Ja us ho podeu imaginar, segur que no calen gaires detalls. Content de veure la gent del nostre poble i seguir endavant."

Dolors Bassa i Joaquim Forn han parlat de la importància de poder descansar.

"Molt contenta –ha dit Bassa-, 880 dies sense dormir al meu llit, em fa una il·lusió anar a casa i dormir al meu llit!"

 

 

" Descansar i estar bé amb la família –ha afirmat Forn–, és tot el que necessito. Res més que això."

Els retrobaments amb les famílies respectives i poder dormir a casa, en el centre de totes les valoracions.

" Fer molts petons als nostres fills. És això –ha dit Josep Rull. Això és el més bonic, i la percepció que dormirem després de dos anys i mig als nostres llits. No sé si ens hi acostumarem."

 

Les valoracions del tercer grau han anat dirigides a la necessitat que sigui un primer pas cap a la llibertat.

" És un pas més –ha dit Forn–, continuem empresonats. La nostra situació hauria de ser de plena llibertat. Creiem que és el que seria just."

" El tercer grau és una evolució cap a un estadi –ha explicat Jordi Sànchez– que ens permetrà arribar a un exhauriment de condemna. Si no és que, prèviament, el Congrés decideixi fer el que seria raonable i just i responsable políticament, que és aprovar una llei d'amnistia."

 

 

" No és la llibertat –ha declarat Turull– ni molt menys. No ens equivoquem. Dilluns dormim a la presó; dimarts dormim a la presó, i amb una condemna de 12 anys que és injusta."

 

" Ens han tancat a la presó –ha explicat Turull– per les nostres idees legítimes defensades pacíficament."

 

Per a Dolors Bassa és un dret que tenen com a presos.

"És un dret penitenciari –ha afirmat Bassa– com qualsevol altre. Ens toca el tercer grau, que ens han concedit. I, a més, com sempre, és la incertesa que tenim, perquè això no s'acaba aquí; per tant, és un pas més perquè estar a la presó no és llibertat".

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàGovern empresonatOriol JunquerasJosep RullJordi TurullDolors BassaCarme ForcadellRaül RomevaJordi CuixartJordi SànchezJoaquim Forn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut