Podem votarà contra la reforma socialista del "només sí és sí", que alinearà PSOE, PP i Vox
Després de quatre mesos de negociacions, els socis de govern han apujat el to dels retrets i consumaran al Congrés la divisió sobre com evitar les rebaixes de condemnes
El debat sobre la reforma socialista de la llei del "només sí és sí" arrenca aquest migdia al Congrés, un dia abans del 8M. El grup Unides-Podem votarà en bloc contra la reforma socialista del "només sí és sí", inclosos tots els seus i les seves ministres. Podem votarà en contra del text socialista perquè desplaça el consentiment de la dona com a element central de la llei.
Així doncs, la iniciativa començarà el tràmit parlamentari amb els suports de PP i Vox. Podem creu que la reforma quedarà enredada en les comissions si el PSOE no cedeix.
Es preveu que els dos socis de govern discreparan aquest dimarts com a mínim en tres punts, a banda d'emetre vots diferents en la reforma de la llei del 'només sí és sí', que serà el principal focus de conflicte de la jornada parlamentària i que podria tirar endavant amb els vots de PSOE i PP. És, de fet, la primera vegada que els partits del govern discrepen sobre una llei que ha sortit del mateix consell de ministres.
La imatge d'unitat dels dos socis el dia de l'aprovació del text no es repetirà si no és que hi ha un canvi d'última hora, cosa que les dues parts veuen molt difícil.
Es tracta de la primera votació per reformar la norma, no la definitiva, i els socialistes asseguren que només ells han fet una proposta que permeti evitar les reduccions de condemnes, mentre que els morats mantenen que el consentiment ha de continuar sent el centre de la llei.
Aquest dimarts al matí, Jaume Asens ha evidenciat la discrepància i ha confirmat que Unides Podem no donarà suport a la reforma: "Votarem dividits, però no només nosaltres. El PSOE dona l'esquena al bloc de la investidura". Asens, en una entrevista a "Els matins" de TV3, ha assegurat que la reforma dels socialistes suposa tornar a la llei anterior i que han presentat fins a sis propostes "però el PSOE s'ha aixecat de la taula i ha mirat a la dreta", ha afegit.
Escalada de tensió entre socis
Després de quatre mesos de negociacions la tensió ha augmentat a les portes del 8M i els socialistes, per boca de la ministra Margarita Robles, han arribat a dir que no admeten lliçons de feminisme d'Unides Podem, a qui demanen que recapaciti.
Per contra, la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez 'Pam', ha dit que confia que Unides Podem pugui "convèncer" el PSOE de reformar la llei amb la "majoria alternativa feminista" del Congrés.
Previsiblement, però, la trencadissa en aquest assumpte tan delicat es farà ben visible en un ple que acceptarà tramitar la iniciativa socialista per reformar la llei amb el vot a favor del PSOE i del PP, i el vot en contra de la formació de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que admetia dimecres passat als Matins de TV3 el bloqueig en què es troba la reforma.
"La votació de la vergonya", ja defineixen els morats l'aliança entre PSOE i PP que es preveu per aquest dimarts. En roda de premsa, la diputada Alejandra Jacinto insistia en aquesta idea:
"Volem fer una última crida a favor dels drets de les dones. Esperem no veure aquesta votació de la vergonya, que pot suposar que el partit socialista s'alineï amb partits declaradament antifeministes."
Amb tot, La Moncloa insisteix que no hi ha risc de ruptura del govern espanyol.
Feijóo furga en la divisió
El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat durament aquest dilluns contra la "divisió" que hi ha al si del govern espanyol en l'assumpte del "només sí és sí", que considera un "nyap" legal.
En aquest sentit, ha confirmat que el Grup Popular votarà aquest dimarts a favor en la presa en consideració de la proposició que reforma la llei, però "no per fer un favor a Sánchez, sinó per ser conseqüents amb les dones i protegir-les d'aquest govern i de la seva activitat legislativa".
Feijóo ha demanat "menys supèrbia" al president del govern espanyol i "una mica més de compromís" perquè aquesta reforma legal es faci de manera "immediata", perquè està "causant estralls en la defensa i la dignitat de les dones".
Així mateix, el president del PP ha reclamat al govern espanyol que es posi d'acord "i el Congrés dels Diputats enviï un missatge de consens i disculpa les dones espanyoles" aquest 8 de març.
Segons la seva opinió, l'executiu ha protagonitzat un "esperpent" insultant-se entre si i utilitzant la dona com l'última eina de la seva "divisió".
Altres discrepàncies: lloguers, Ucraïna i torres de control
Més enllà d'aquest debat, al mateix ple es tractarà una proposició de llei del Parlament Balear sobre arrendaments urbans que obre la porta a posar límit al preu dels lloguers. Unides Podem hi està a favor, en un altre punt de discrepància amb el PSOE.
També es discutirà una moció del PP per donar suport a l'enviament de tancs a Ucraïna, condemnar la invasió russa i donar suport a les gestions de l'OTAN i al desplegament d'antimíssils espanyols a Estònia.
Es tracta d'una ajuda militar aprovada pel PSOE i que Unides Podem critica, per la qual cosa tot apunta que, al debat, els socis del govern tornaran a defensar discursos diferents, per tercera vegada al ple. La votació, en tot cas, està prevista per dijous.
Mentrestant, i en aquest cas fora del ple, la Comissió de Transports debatrà aquest dimarts una proposició de llei d'ERC i Bildu per rebutjar la privatització de les torres de control dels aeroports, una mesura anunciada pel Ministeri de la socialista Raquel Sánchez i que compta amb el rebuig d'Unides Podem, que s'alinearà amb els socis independentistes.