Montero admet el bloqueig de la llei del "només sí és sí" i insta el PSOE a negociar

La ministra d'Igualtat diu que la resposta a la rebaixa de penes "no pot ser tornar al Codi Penal anterior, d'impunitat per als agressors"

RedaccióActualitzat

Sis dies abans que el Congrés dels Diputats voti la proposta del PSOE per reformar la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del "només sí és sí", Irene Montero es mostra convençuda que l'acord entre els dos socis de govern és possible, però admet que "de moment no hi ha avenços en les negociacions".

En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, la ministra d'Igualtat ha defensat que "només amb una revisió a la baixa ja seria necessari donar una resposta", pensant en les víctimes.

"Òbviament, les víctimes necessiten una resposta, però no pot ser tornar al Codi Penal anterior, que era un Codi Penal d'impunitat per als agressors."

Montero defensa que el consentiment ha de continuar al centre de la llei, perquè "moltes vegades, sense violència, les agressions són terriblement greus".

Preguntada per què no es va fer cap disposició transitòria a l'hora d'aprovar la llei, Montero ha argumentat que a Espanya "el dret transitori està molt consolidat" i estableix que "si cap en la nova forquilla de penes [de la nova llei], la pena no es revisa".

A més, ha recordat que la llei del "només sí és sí" no rebaixa les penes màximes i que "cap informe" de cap organisme va alertar que es rebaixarien penes, ni tampoc cap ministre ni cap grup parlamentari del Congrés ni del Senat. 

I que, ben al contrari, quan es debatia la llei, fins i tot va passar que "un sector del feminisme i la dreta criticaven que era una llei molt punitivista".

Montero demana una "resposta unitària" que aplegui el govern de coalició i també les "forces progressistes" de la majoria d'investidura, sense les quals, remarca, "cap avenç feminista" no hauria estat possible aquesta legislatura.


La baixa per menstruació, al juny

Aquest dimecres, d'altra banda, s'han publicat al BOE la llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, coneguda com a llei trans, i la reforma de la llei de l'avortament, la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs aprovada el 2010.

El gruix de la llei de l'avortament entrarà en vigor l'endemà, de manera que dijous les menors de 16 i 17 anys que decideixin interrompre l'embaràs ja no necessitaran el consentiment dels pares o tutors legals.

Altres canvis introduïts a la llei, però, com les baixes per interrupció de l'embaràs o per menstruació incapacitant, no entraran en vigor fins a principis de juny.

Això passa perquè la llei, que incorpora la salut menstrual al dret a la salut, especifica que algunes disposicions finals no seran aplicables fins tres mesos després de la seva publicació.

ARXIVAT A:
Violència masclistaUnides PodemIgualtat de gènerePSOEAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut