La producció catalana "Robot dreams", millor film d'animació de l'Acadèmia Europea de Cinema

La catalana Isabel Coixet ha rebut el Premi a l'Èxit Europeu i l'equip de J. A. Bayona dos Premis a l'Excel·lència pel maquillatge i la perruqueria i els efectes especials de "La sociedad de la nieve"

RedaccióActualitzat

L'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) ha lliurat aquest dissabte a Berlín els seus premis anuals. Les grans favorites d'aquesta edició, per nombre de nominacions, eren "The Zone of Interest", "Fallen Leaves", "Anatomie of a Fall" i "Green Border".

La producció francesa "Anatomie of a Fall", dirigida per Justine Triet, ha estat la més premiada de les quatre. Ha aconseguit, entre d'altres el premi a la millor pel·lícula europea i també el de la millor direcció.

L'actriu alemanya Sandra Hüller s'emporta el guardó al millor paper principal per "Anatomy of a Fall" i l'actor danès Mads Mikkelsen el premi a la millor interpretació masculina per "The Promised Land", de Nikolaj Arcel, una coproducció entre Dinamarca, Alemanya i Suècia.

La directora Justine Triet en el moment de recollir el premi a la millor pel·lícula europea dels 2023
La directora Justine Triet en el moment de recollir el premi a la millor pel·lícula europea dels 2023

La producció catalana "Robot dreams", del bilbaí Pablo Berger, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula d'animació. "Robot dreams" narra la història de Dog, un gos que viu a Nova York i que un dia decideix construir-se un robot perquè li faci d'amic. 

En recollir el premi, Berger ha reivindicat el cinema d'animació: "No m'aturaré fins que la indústria ens tracti com a iguals", ha dit, i ha dedicat el premi "a la creativa i vibrant indústria del cinema d'animació espanyola". 

Aquesta és la quarta pel·lícula que dirigeix Pablo Berger, però la primera d'animació. La seva filmografia la completen "Torremolinos 73" (2003), "Blancanieves" (2012) i "Abracadabra" (2017)

Pablo Berger en el moment de recollir el premi a la millor pel·lícula d'animació
Pablo Berger en el moment de recollir el premi a la millor pel·lícula d'animació 

"20.000 espècies d'abelles", d'Estíbaliz Urresola, un llargmetratge amb la participació de 3Cat, estava nominada en la categoria de millor òpera prima, el premi al descobriment europeu. La pel·lícula es va estrenar a la Berlinale passada, on la seva protagonista, Sofia Otero, va guanyar l'Ós de plata a la millor interpretació. Finalment, el premi se l'ha endut la producció britànica "How To Have Sex", de Molly Manning Walker. 

L'Acadèmia del Cinema Europeu ha reconegut la trajectòria de la directora i guionista Isabel Coixet amb el premi a l'Èxit Europeu "per la seva impressionant contribució al món del cinema". Un premi que li ha entregat l'actriu Laia Costa. Coixet ha agraït el guardó, subratllant que "darrere d'una càmera no hi ha fronteres, passaport, banderes ni límits" i l'ha dedicat a "tots aquells cineastes" a qui han dit que no eren prou.

L'actriu catalana Laia Costa ha entregat el premi a Isabel Coixet
L'actriu catalana Laia Costa ha entregat el premi a Isabel Coixet


"La sociedad de la nieve", de Juan Antonio Bayona, s'emporta dos guardons. Són el premi al millor maquillatge i perruqueria, que és per a l'equip d'Ana López-Puigcerver, Belén López-Puigcerver, David Martí i Montse Ribé, i el premi als millors efectes especials que és per a la catalana Laura Pedro i el madrileny Félix Bergés. L'última pel·lícula de Juan Antonio Bayona serà la representant espanyola a la pròxima edició dels Oscars.

Un fotograma de "La sociedad de la nieve", de Juan Antonio Bayona

En la categoria de curtmetratge també hi havia una nominació per a una producció catalana, "La herida luminosa", de Christian Avilés, que no ha estat premiada.

A la gala s'han presentat les cinc pel·lícules finalistes del Premi Lux de l'Audiència Europea, entre les quals figura "20.000 espècies d'abelles", a més de "Fallen Leaves", "On the Adamant", "Smoke Sauna Sisterhood" i "The Teachers' Lounge", el guanyador de la qual es donarà a conèixer durant una cerimònia dels premis el març del 2024.

L'acadèmia de cinema europea ha volgut retre homenatge a la carrera cinematogràfica de l'actriu britànica Vanessa Redgrave.

 

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut