Es compleixen 20 anys des de l'enlairament de la missió Mars Express
Es compleixen 20 anys de l'enlairament de la missió Mars Express (ESA)

Primera transmissió en directe des de Mart: el planeta vermell, com mai l'havies vist

L'Agència Espacial Europea celebra els 20 anys de la missió Mars Express amb una emissió en directe de Mart sense precedents

RedaccióActualitzat

Les agències espacials d'arreu del món fa molts anys que recullen dades i acumulen fotografies de Mart. Fins ara no havien aconseguit fer cap transmissió d'imatges en directe del planeta vermell, però aquesta situació ha canviat aquest divendres.

Per celebrar els 20 anys de la missió Mars Express, l'Agència Espacial Europea, coneguda com a ESA per les seves sigles en anglès, ha ofetrt una emissió en directe des de Mart¿.

Ha durat aproximadament una hora, al canal de YouTube de l'agència, i es pot recuperar aquí:


Com s'ha fet la transmissió?

Per dur a terme l'emissió en directe s'ha fet servir la càmera de monitoreig visual (VMC) que va a bord de la nau de la missió, que ofereix imatges cada 50 segons i dades en temps real.

Però, tot i parlar d'emissió en viu, hi ha hagut un lleuger retard. Des que les imatges es capturen al planeta vermell fins que es poden veure aquí passen aproximadament 18 minuts: els 17 que tarda la llum a viatjar els gairebé tres milions de quilòmetres que hi ha entre la Terra i Mart i un minut més perquè passin a través de cables i servidors abans de mostrar-se.

James Godfrey, gerent d'operacions de naus espacials al centre de control de missió de l'ESA a Darmstadt, a Alemanya, ha assegurat que aquest divendres és la vegada que més a prop s'ha estat d'un "ara" marcià.

"Normalment veiem imatges de Mart i sabem que s'han enviat els dies abans. Estic emocionat de poder veure Mart en directe."

Aquest tipus de naus acostumen a recollir dades per enviar-les posteriorment a la Terra cada dos dies en paquets, i és per això que les imatges en directe són poc freqüents.

Tot i ser optimistes, els responsables de la missió expliquen que "la càmera utilitzada està programada amb finalitats d'enginyeria" i asseguren que no s'havia provat mai abans. No estaven segurs que funcionés, però al final ha sortit tot bé.

Durant la transmissió, l'ESA ha destacat moments clau de la missió espacial, des de l'aterratge del rover a la superfície de Mart fins a les primeres imatges en alta resolució, i alguns científics i experts han ofert  comentaris en viu, aportant dades curioses i responent a preguntes de l'audiència.


La missió Mars Express, un èxit

L'any 2003, l'Agència Espacial Europea va iniciar la missió Mars Express amb l'objectiu d'estudiar el planeta vermell. L'ESA va enviar a l'espai el Mars Express Orbiter, un orbitador, i el Beagle 2, un mòdul de descens dissenyat per dur a terme investigacions d'exobiologia i geoquímica.

La missió, pionera en l'ús de tecnologia radar per al mapeig i l'anàlisi de la superfície marciana, és una de les més exitoses i antigues pel que fa a l'exploració de Mart.


El descobriment d'aigua en forma de gel al subsòl de Mart, especialment en les regions polars, i les dades crucials aportades sobre la composició de l'atmosfera marciana, inclosa la presència de metà, que podria ser un indici d'activitat biològica o geològica, són algunes de les fites més destacades de la Mars Express.

ARXIVAT A:
Mart
Anar al contingut