Llacs sota el gel de Mart, una troballa que fa pensar que hi hagi microorganismes
El gel del pol sud de Mart pot amagar llacs d'aigua salada (Flickr)

Llacs sota el gel de Mart, una troballa que fa pensar que hi pot haver microorganismes

Tindrien una concentració molt elevada de sal, cosa que explicaria per què l'aigua es pot mantenir líquida a tan baixa temperatura

Actualitzat

Llacs de diverses mides han estat descoberts sota el gel del pol sud de Mart, segons revela un estudi publicat a la revista "Nature Astronomy" per un equip de científics italians liderat per Elena Pettinelli, de la Universitat dels Estudis Roma Tres.

Fa uns quants anys, les dades captades pel radar MARSIS, llançat el 2003 amb la nau Mars Express, suggerien que, a Mart, hi podia haver llacs d'aquest tipus, similars als que existeixen a diversos llocs de la Terra -a l'Antàrtida, a Groenlàndia, a Islàndia i al Canadà.

Però després d'anys d'anàlisi de les dades, faltaven proves que hi certifiquessin l'existència de llacs d'aigua líquida i, en cas d'existir-hi, devien estar a una gran profunditat.

Els científics italians han fet servir tècniques utilitzades pels satèl·lits que orbiten la Terra per detectar llacs subglacials a l'Antàrtida, i les han aplicat a una regió de 250×300 km2.

Finalment, han pogut trobar proves de l'existència de diversos llacs a la regió d'Ultimi Scopuli. El més gran té unes dimensions de 20x30 quilòmetres. Pel què han deduït, hi ha diversos llacs, separats els uns dels altres per bandes de terreny sec.
 

Hi podria haver vida microbiana

Segons els autors, es tractaria d'aigua amb una concentració de sal molt elevada. Això en rebaixa el punt de congelació i explicaria per què a temperatures tan baixes l'aigua es pot conservar en estat líquid.

També apunten que aquest descobriment permet pensar en la possible existència de vida microbiana, com extremòfils -microorganismes que viuen en condicions extremes-, microbis anaeròbics –que viuen sense oxigen- o, fins i tot, aerobis –que necessiten oxigen.

Per això consideren aquestes àrees de gran interès per a la recerca en astrobiologia. I creuen que futures expedicions a Mart haurien d'explorar-les i obtenir dades sobre aquestes masses d'aigua i la possibilitat que hi hagi activitat biològica.
ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut