L'incendi de Begís té una evolució "favorable" però continua fora de control

Les condicions climatològiques han permès treballar de forma efectiva els bombers, després que les flames han revifat: ja hi ha 19.000 hectàrees afectades

RedaccióActualitzat

Els Bombers que treballen en l'incendi que crema des de dilluns a Begís, a la comarca valenciana de l'Alt Palància, s'enfronten a un foc descontrolat, amb 19.000 hectàrees afectades, segons un últim balanç, amb un perímetre que ha arribat als 137 quilòmetres, però l'evolució del foc és "favorable", segons va confirmar ahir el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, que ha alertat que no s'ha d'abaixar la guàrdia: "L'esforç és descomunal", ha dit.

"Aquest ha estat el primer dia que la meteorologia ha deixat treballar d'una manera raonable, no hi ha hagut canvis permanents de vent i s'ha pogut seguir l'estratègia marcada. Esperem que tot el treball que s'ha fet avui, que ha estat molt consistent, es pugui consolidar demà", ha dit Puig.

Tot i que el foc té una "potencialitat extrema" i un "comportament molt agressiu"; s'ha pogut contenir el flanc sud-est que amenaçava el parc natural de la serra Calderona, un dels pulmons verds del País Valencià.

El que més ha preocupat aquest divendres al vespre és el flanc nord-oest que avança cap a l'Aragó a causa d'un canvi de direcció del vent, i que continua sense control.

Durant tota la nit hi han treballat 500 persones i aquest matí s'incorporen 39 mitjans aeris

En les pròximes hores es podria prendre la decisió que els veïns evacuats puguin tornar a casa.

Un altre incendi, ja estabilitzat, ha cremat a Olocau, dins del parc. Els bombers també han estabilitzat el foc que, durant una setmana, ha cremat a la Vall d'Ebo.

 

Un foc complex

La consellera d'Interior de la Generalitat valenciana, Gabriela Bravo, ha qualificat la situació aquest divendres de "molt complexa" i ha demanat responsabilitat a tothom perquè la zona encara no és segura.

 

També ho ha fet Ximo Puig, que ha apel·lat a la "màxima prudència" durant tot el cap de setmana, quan s'espera que tornin a pujar les temperatures.


El miratge de la pluja

Els equips d'extinció havien trobat un aliat en una pluja d'entre 14 i 20 mm d'aigua que va caure la nit de dimecres a dijous a la zona de l'incendi.

L'aigua havia fet reduir la flama fins a gairebé desaparèixer, però des d'aquest dijous al matí que s'ha acabat la pluja, ha girat el vent i el foc torna a cremar de valent.

El tren afectat havia partit de Caudiel
El tren afectat havia partit de Caudiel (Europa Press/Rober Solsona)

 

ARXIVAT A:
País ValenciàIncendisBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut