Les pluges àcides van afectar el pi canari
Les pluges àcides van afectar el pi canari, que ja ha començat a rebrotar

La natura de l'illa de La Palma reviu després de tres mesos d'erupció

Rere l'erupció del volcà Cumbre Vieja s'amaguen conseqüències com la cendra i la pluja àcida, fenòmens que han afectat la flora de l'illa, que ara comença a ressorgir

Clàudia Arrufat SerranoActualitzat

Després de 85 dies d'activitat, el volcà Cumbre Vieja es va declarar oficialment apagat el dia de Nadal, fa només dues setmanes. Durant l'erupció, el volcà ha deixat imatges devastadores d'un rastre de destrucció que va durar més de tres mesos.

Ara, 13 dies després que s'anunciés el final de l'erupció, petits brots de naturalesa comencen a sorgir d'entre la cendra, que ja forma part del paisatge de l'illa de La Palma.

El vulcanòleg Rubén López n'ha captat els primers brots verds:

 

Davant d'un episodi regnat per la lava i la cendra, la natura també s'hi ha mostrat resistent. Hi ha hagut espècies que han resistit les conseqüències de l'erupció, la cendra i la pluja àcida.

Els científics de l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia ha monitoritzat tres espècies endèmiques de l'illa al llarg de l'erupció. Dues són plantes: la cigronera canària i la mostassa d'Aridane. Totes dues han sobreviscut.

Una planta que ha sobreviscut a l'afectació de la cendra
Una planta que ha sobreviscut als efectes de la cendra del volcà (EFE / Miguel Calero)
Els brots verds de la flora de La Palma comencen a veure la llum
Hi ha hagut espècies que han resistit les conseqüències de l'erupció (EFE / Miguel Calero)

Durant els 85 dies que el volcà va estar erupcionant, hi va haver episodis de pluja àcida. Aquest fenomen va afectar el pi canari, que va resistir i ara torna a brotar.

La pluja àcida va afectar al pi canari
Petits brots verds que neixen als pins canaris (EFE / Luis G. Morera)

Va haver-hi dos episodis de pluges àcides. El primer sobre la "Montaña Quemada" i el segon sobre les parts altes de la dorsal del Cumbre Vieja.

El volcà Cumbre Vieja ha batut rècords amb 85 dies en actiu, i ha estat l'erupció més llarga de la història de La Palma. L'erupció ha afectat els ecosistemes de fauna i flora de l'illa.

La pluja àcida ha afectat els pins canaris
Detall dels efectes de la pluja àcida sobre la flora canària (EFE / Miguel Calero)

Els afectats tornen a la zona

Actualment, les famílies desallotjades ja han pogut tornar a les seves llars. Al voltant de 7.000 veïns van ser desallotjats, i el volcà va arrasar la residència de més de 1.000 famílies. Va endur-se, al seu pas, més de 1.300 cases i 370 hectàrees de cultius.

Tot i l'extinció del volcà, el Cumbre Vieja segueix emetent gasos per algunes boques. El comitè científic alerta sobre els gasos que segueix emetent, i també avisa que es poden produir esllavissades i altes temperatures a prop del con.

el Cumbre Vieja segueix emetent gasos per algunes de les seves boques
Con del volcà Cumbre Vieja, que segueix emetent gasos per algunes boques (EFE / Miguel Calero)
ARXIVAT A:
La PalmaLes Canàries Volcà Cumbre ViejaMedi ambient
Anar al contingut