Volcà de La Palma: un miler de veïns poden tornar a casa de manera definitiva
Feines de neteja de la cendra al pati d'una escola, el 26 de desembre a La Palma (EFE)

Volcà de La Palma: mil veïns poden tornar a casa de manera definitiva al cap de tres mesos

Una setmana després de considerar-lo oficialment apagat, obren l'accés total a unes 350 hectàrees del perímetre de seguretat

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns al matí ja poden tornar a casa seva un miler dels desallotjats per l'erupció del volcà Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma.

Ho ha anunciat aquest diumenge la direcció del Pla de Prevenció de Riscos Volcànics de les Canàries, el PEVOLCA, que ha obert l'accés total a unes 350 hectàrees del perímetre del volcà.

Això beneficia veïns dels pobles de Tacande, Tajuya, Las Martelas, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja, Las Cabezadas i El Charco.

 

Han de prendre precaucions

A les persones que tornin a casa els han recomanat no entrar en espais tancats que estiguin sota terra, com garatges o soterranis, sense haver mesurat abans els gasos que hi ha.

També que abans d'engegar els llums o la cuina s'obrin totes les portes i finestres i es ventilin bé tots els espais interiors per evitar explosions de gas acumulat.

Una altra recomanació és revisar bé les parets i l'estructura de les cases per detectar si hi ha deformacions o esquerdes i passar un informe a l'Ajuntament.

Membres de l'UME netegen de cendra el terrat d'un edifici el 26 de desembre a La Palma (EFE)

Més retorns els pròxims dies

El comitè científic de seguiment de l'erupció farà una proposta els pròxims dies per deixar tornar a casa més veïns desallotjats d'altres zones del perímetre del volcà.

Això es farà garantint que la proximitat de les colades de lava i que l'alçada, la temperatura i els gasos que desprenen no suposin riscos per a les persones que tornin a casa.

Oficialment "adormit"

Els experts del PEVOLCA van donar oficialment per acabada l'erupció del volcà el dia de Nadal, 25 de desembre, després de 12 dies sense activitat.

De tota manera, els vulcanòlegs continuaran fent un seguiment continu i exhaustiu del volcà, que, malgrat que ja es considera "adormit", continua tenint una mínima activitat.

Ho faran mesurant els gasos que surten de les boques, la temperatura i els gasos de les colades i també l'activitat sísmica que hi ha a la zona.

 

El volcà, les colades i algunes cases que s'han salvat el 30 de desembre a La Palma (Europa Press)

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
Anar al contingut