Una embarassada s'abraça la panxa (Daniel Reche/Pixabay)
Una embarassada s'abraça la panxa (Daniel Reche/Pixabay)
Barcelona

La natalitat cau un 30% en 10 anys i és la més baixa des del 2001

El nombre mitjà de fills per dona és d'1,30 mentre que, en una dècada, l'edat mitjana a què es té el primer fill ha pujat dels 29 als 31 anys

RedaccióActualitzat

En 10 anys la natalitat a Catalunya ha caigut un 30% i, en només l'últim any, més d'un 5%. A part, les dones cada vegada tenen el primer fill més grans; en una dècada, la mitjana d'edat de les mares primerenques ha passat dels 29 als 31 anys.

Les dades facilitades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) sobre el 2018, encara provisionals, indiquen que a la llarga podria perillar el sistema de pensions.

Els gustos del catalans pels noms no canvien massa. El nom de nen més posat continua sent Marc i Júlia és el més freqüent per nena. Martina, Emma i Maria completen el rànquing de noms femenins i Pol, Àlex i Jan ho fan pels masculins.
 

25.000 naixements menys que l'any 2008

Al llarg de l'any passat van néixer més de 63.000 infants a Catalunya, el que suposa un 5,4% menys que el 2017. Si ens remuntem encara més enrere, veiem que la tendència a la baixa de la natalitat es consolida: l'any passat van néixer 25.000 nadons menys que el 2008.

Per cada 1000 habitants només hi ha 8,3 naixements i el nombre mitjà de fills per dona és d'1,30, el més baix des del 2001.

 

 

 

Si ens fixem en la nacionalitat de les mares, el nombre de fills de les dones espanyoles és encara més baix, només d'un 1,19 respecte l'1,59 fills de mitjana de les dones amb nacionalitat estrangera que viuen a Catalunya.

La reducció de la natalitat també és més accentuada entre els dones amb nacionalitat espanyola ja que disminueix un 7,7%. La natalitat entre les mares estrangeres, en canvi, augmenta un 0,4% i representa gairebé el 30% dels naixements que es produeixen a Catalunya.
 

La catalanes son mares més tard que la mitjana de dones a Europa

En relació amb Europa, destaca el nivell extraordinàriament baix de fecunditat entre les dones catalanes menors de 30 anys. L'edat mitjana per tenir el primer fill ha passat dels 29 als 31 anys, dos anys més que l'edat del conjunt de dones europees quan tenen el primer fill.

Entre les mares amb nacionalitat espanyola, la natalitat ha caigut més d'un 7%  (Crea Park/Pixabay)

El grup de dones entre 35 i 39 anys és el segon amb més parts, mentre que el grup que menys nadons tenen és el de mares entre 25 i 29 anys.

A Barcelona i l'àrea metropolitana és on la maternitat és més tardana. Les comarques de Girona i la Catalunya central són les que registren un descens menor del nombre de naixements, i l'Alt Pirineu i les Terres de l'Ebre, on més cau la natalitat

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut