La mineria submarina, una amenaça que pot acabar significant la mort dels oceans

L'expert en l'oceà Rémi Parmentier assegura: "Sabem més de la superfície de Júpiter que del fons de l'oceà"

Cori Calero/Marta JerezActualitzat

El fons marí guarda una riquesa encara oculta: minerals com el níquel, el cobalt o el coure, un tresor que moltes empreses extractores ambicionen.

Hi ha empreses que no amaguen el seu desig de treure'n profit i volen enviar robots miners al fons marí. Afortunadament, encara no s'ha iniciat, perquè seria devastadora per a l'oceà i les espècies que l'habiten. I no només això, també acceleraria l'escalfament global a una velocitat desconeguda.

La protecció de l'oceà i la seva riquesa és una de les prioritats de la cimera de Mont-real. Alterar el fons marí podria tenir conseqüències nefastes.
 

La mineria submarina podria significar la mort de l'oceà

Experts com Rémi Parmentier, un dels fundadors de Greenpeace, ara director de l'organització ambiental Varda Group i que ha assistit a la majoria de cimeres climàtiques i de biodiversitat, veuen en la mineria una amenaça que podria significar la mort dels oceans.

Rémi Parmentier a la cimera de la COP15
Rémi Parmentier a la cimera de la COP15 (Varda Group)

Assegura que "remoure el fons marí comportaria alliberar el CO2 acumulat durant segles i segles": "Tenim l'oportunitat d'aturar una activitat destructiva per a l'oceà abans que es faci realitat".

I a la Cimera de Mont-real, una desena de països, entre els quals França, Espanya o Xile, presenten una coalició per prohibir la mineria marina. Una prohibició que hauria de ser global.

Un dels objectius de la COP15 és aconseguir la protecció del 30% dels oceans per a l'any 2030. Parmentier considera que cal "fer que la protecció sigui la norma i no l'excepció".

 "Sabem més de la superfície de Júpiter que del fons de l'oceà", assegura l'expert

 

Espècies marines desconegudes a punt d'extingir-se

Més del 90% de les espècies marines no es descriuen i moltes es poden extingir a causa de l'activitat humana abans de ser descobertes.

Tot i que s'han descrit i anomenat unes 28.000 espècies d'animals de l'oceà, es calcula que 2,2 milions d'altres espècies marines, incloent-hi les d'aigües profundes, són desconegudes per la ciència, i d'aquestes, es creu que moltes estan en perill d'extinció.

Experts marítims de tot el món reclamen aquests dies als responsables polítics de la COP15 que donin suport a la recerca per trobar, catalogar i protegir les espècies d'aigües profundes que poden desaparèixer.

L'autora principal de l'estudi "Immersió a través de la foscor", la doctora Stefanie Kaiser de l'Institut de Recerca Senckenberg i Museu d'Història Natural de Frankfurt, explica: "Sabem molt poc d'aquestes espècies, i encara no hi ha cap marc internacional per guiar la implementació de mesures per a la seva conservació". 

"Les zones de fons marí semblen molt llunyanes i insignificants a primera vista; no és clar què fa per nosaltres aquest vast ecosistema i els seus habitants."

La profunditat marina, considerada la que va dels 200 als 11.000 metres de fondària, és l'hàbitat més gran del món i cobreix més de la meitat de la superfície terrestre. 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut