La mentida verda: envasos impossibles de reciclar i ecopublicitat enganyosa

L'Agència Catalana de Consum demana prohibir productes no reutilitzables, la falsa ecopublicitat, i que les empreses envasadores de productes assumeixin el cost del reciclatge

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

Un any després de l'aprovació del Reial Decret d'Envasos, més de 60 associacions de la societat civil critiquen que tant aquest marc normatiu com la Llei de Residus catalana no s'estan aplicant. Ben al contrari, des de fa temps han proliferat envasos que utilitzen publicitat i etiquetatge enganyós i d'altres que, com que barregen materials, són impossibles de reciclar


Els perills de l'ecopublicitat enganyosa

L'estudi sobre reciclabilitat real dels envasos impulsat per l'Agència Catalana del Consum va detectar que "la gran majoria de missatges sobre reciclabilitat i sostenibilitat dels envasos són mentida, per tant, estan enganyant el consumidor", explica Victòria Ferrer Maymó, directora general del Gremi de Recuperació de Catalunya.

Productes envasats amb pàstic
Bona part del cistell de la compra mitjà inclou productes amb ecopublicitat enganyosa (3Cat)

És el cas, per exemple, d'algunes ampolles, llaunes o envasos d'embotits, on l'etiquetatge anuncia que l'envàs és 100% reciclat i reciclable, però realment no és així. "100% reciclat no pot ser perquè el tap no ho és i 100% reciclable tampoc perquè hi ha tintes i components que per molt que vulguem no es reciclaran", assenyala Ferrer. 

Altres productes inclouen missatges positius relacionats amb una imatge verda com: "sostenible" o "cuida el planeta". "La publicitat enganyosa és il·lícita, estem requerint a les empreses que ho acreditin i, si cal, s'obriran expedients sancionadors", explica el director de l'Agència Catalana de Consum, Albert Melià Roset. 

Alguns productes anuncien que els seus envasos són sostenibles quan no és cert (3Cat)


Qui diu la veritat, perd

L'estudi determina que només un producte dels estudiats diu la veritat. És una llauna d'aigua que, segons l'etiquetatge, és reciclable en un 98%. Altres productes similars asseguren, enganyosament, que es pot reciclar el 100% de l'envàs; de manera que la llauna que no menteix té menys oportunitat de vendre's que la resta.

"Si no hi ha darrere una normativa i un control que penalitzi que les empreses no poden donar missatges falsos, com a consumidors estem venuts", critica Rosa Garcia, directora de Rezero i doctora en sostenibilitat.

Un supermercat amb gent comprant
Els consumidors reben molts missatges enganyosos sobre els envasos que compren (3Cat)

 

Creixen els envasos impossibles de reciclar

Una altra tendència creixent que han detectat és la combinació de plàstic convencional amb el d'origen vegetal. Les empreses ho fan per afegir bona imatge al producte, però el cert és que és molt difícil reciclar aquests envasos perquè són fets de materials barrejats.

El mateix passa amb els tetrabrics, que estan fets de cartró, plàstic i alumini, i costen molt de separar. "Un tetrabric per envasar aigua és la pitjor eina que podem trobar", explica Ferrer. 

"Aquests envasos falsament reciclables es fan servir com a eina de màrqueting i, en comptes de generar menys residus, li diuen al consumidor que no es preocupi perquè és reciclable."

Per això l'Agència Catalana de Consum demana prohibir la falsa ecopublicitat i que els envasadors de productes assumeixin el cost del tractament


Els bioplàstics es poden reciclar, realment?

A aquesta situació, s'hi afegeixen els nous bioplàstics, apareguts molt recentment al mercat, sobretot després de la llei europea sobre els plàstics d'un sol ús. Alguns d'ells també tenen missatges que són enganyosos i això genera un problema a les plantes de compostatge.

Hi ha gots d'un sol ús que estan fets majoritàriament amb fibra de paper, però com que han de contenir un líquid, els fabricants posen una capa de plàstic a l'interior. "Amb els dos components és inviable el reciclatge real", explica Josep Simó, director d'Infraestructures de l'Agència Catalana de Residus.

Dos gots de paper amb missatges 'Eco friendly' i '100% compostable'
Alguns gots de paper que inclouen plàstic en el producte s'anuncien com a 100% compostables (3Cat)


A les plantes de compostatge, el problema més greu és la gran quantitat de materials que hi arriben que no són orgànics, entre ells, aquests bioplàstics, que són encara un percentatge molt petit però que estan creixent. 

Per facilitar el reciclatge, "en un futur projecte de llei es vol impulsar que s'hagi d'obligar a indicar a quin contenidor ha d'anar cada envàs", explica Simó.

Planta de compostatge
A les plantes de compostatge hi arriben cada vegada més bioplàstics que no es poden reciclar (3Cat)

Exigeixen solucions

"Per part de l'administració no hi ha un posicionament clar, quan ells haurien de ser el far per penalitzar aquests productes", denuncia Garcia. I Ferrer afegeix:

"En comptes d'anar cap a la prevenció del residu, li diuen al consumidor que no es preocupi i continuï consumint perquè allò que consumeix és reciclable."

Exigeixen el compliment dels objectius d'envasos de begudes reutilitzables i l'arribada del sistema de dipòsit per a llaunes, ampolles i brics que podria reduir aquests residus un 90%.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut