S'acaben plats, coberts, bastonets o palletes de plàstic: des d'avui estan prohibits

La mesura arriba després de la prohibició de les bosses de plàstic vigent des de l'1 de gener

RedaccióActualitzat

Plats, coberts, escuradents, palletes i agitadors de begudes, bastonets per a les orelles i altres productes de plàstic d'un sol ús estan prohibits a partir d'aquest dissabte a tota la Unió Europea.

També queda prohibit qualsevol producte que es fabriqui amb plàstic oxodegradable i els cosmètics i detergents que tinguin microplàstics afegits intencionadament. Els plàstics oxodegradables són un material que es degrada en aparença, però en persisteixen petites partícules en suspensió. Aquestes partícules son nocives per la salut i contaminen el medi ambient.

La mesura arriba després de la prohibició de les bosses de plàstic vigent des de l'1 de gener d'enguany.

Una normativa comunitària aprovada l'any 2019 marcava el 3 de juliol del 2021 com a data límit per comercialitzar aquests productes. L'objectiu és limitar dràsticament l'ús de plàstic d'un sol ús a Europa i fomentar la reducció del consum d'aquests productes i la prevenció d'escombraries.

Justament la contaminació per plàstics d'un sol ús s'ha disparat amb la pandèmia del coronavirus, malgrat la conscienciació que s'havia aconseguit anteriorment. Des del març del 2020 els plàstics han estat més visibles als súpers, a les botigues de proximitat i, fins i tot, a les perruqueries.

Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19 per cent durant la pandèmia, i això sense comptar bosses o film d'embolicar.

El material sanitari, com guants, mascaretes o bates, s'ha multiplicat per quatre i, com que no es reciclen, acaben llençats al medi natural.

Brussel·les marca les directrius sobre l'ús dels productes de plàstic per tenir una aplicació uniforme arreu d'Europa. Ara una gran part es retiren dràsticament de la comercialització i a d'altres es limitarà la distribució.

Els productes de plàstic d'un sol ús que compten amb alternatives assequibles sense plàstic al mercat estan prohibits vendre'ls a partir d'avui. Això inclou varetes de cotó per a les orelles, coberts, plats i palletes, entre altres.

Els estocs de productes de plàstic d'un sol ús que ja estan en els comerços es poden vendre (Pixabay/Hans)

La Generalitat permetrà que els estocs de productes de plàstic d'un sol ús que ja estan en els comerços es puguin vendre fins a exhaurir-ne existències, però a partir d'aquest dissabte el fabricant o importador no en pot fer reposicions.

D'altra banda, certs productes com aparells de pesca, compreses, tampons, envasos de begudes i aliments per al consum immediat o filtres de tabac estaran disponibles, però s'aplicaran mesures per reduir-ne l'ús.

Però, a més, a partir del 2023, els gots de plàstic i les tapes dels cafès per emportar-se, o les capses del menjar per endur-se de les botigues, també s'hauran de pagar. L'objectiu final és impedir-ne i reduir-ne l'ús.

El 2023 s'haurà de pagar pels envasos de plàstic de menjar per emportar (Pixabay/Manseok_Kim)

La data límit és el 2030, i l'objectiu, potenciar el reciclatge. Fent obligatòria la recollida selectiva, però també limitant l'ús de plàstics i microplàstics en sectors com la construcció, l'agroalimentació, els béns de consum i el turisme, entre d'altres.

La Comissió també s'ha marcat com a objectiu reduir les deixalles marines de productes de plàstic i promoure la transició cap a una economia circular amb models, productes i materials de negoci innovadors i sostenibles.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaUnió EuropeaContaminació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut