Cartells en favor d'Aleksei Navalni en una concentració a Londres (Europa Press/Vuk Valcic)

La mare de Navalni veu el cos del fill 6 dies després i denuncia "xantatge" pel funeral

Les autoritats russes han confiscat un setmanari que ha obert amb una imatge de Navalni saludant en portada

Liudmila Navàlnaia, mare de l'opositor rus Aleksei Navalni, assegura que ha pogut veure el cos del seu fill després de sis dies demanant-ho. Ha denunciat, però, pressions per part de les autoritats russes, que l'han instat a fer un "funeral secret".

"Per llei, m'haurien d'haver entregat el cos de l'Aleksei immediatament, però en comptes d'això em fan xantatge i posen condicions sobre on i com ha de ser enterrat", ha dit en un vídeo publicat en el canal de YouTube de l'opositor.

Navàlnaia assegura que els investigadors l'han amenaçat de "fer alguna cosa" al cos si s'hi nega.

"No ho vull, això. Vull que tots els que estimeu l'Aleksei i per als qui la seva mort ha estat una tragèdia personal tingueu l'oportunitat de dir-li adeu", ha ressaltat.
 

El Kremlin intenta evitar un funeral multitudinari

Segons l'advocat Ivan Zhdánov, mà dreta del difunt, les autoritats russes han imposat a la mare tres condicions.

La primera, que no parli públicament de l'enterrament perquè els partidaris no puguin anar a l'aeroport a rebre'n el cos.

La segona, que un representant del Comitè d'Instrucció de Rússia, organisme que depèn directament del Kremlin, acompanyi en tot moment la família durant el sepeli.

I la tercera, que només arribar a Moscou amb el cadàver es decidirà la data de l'enterrament, que serà a Moscou o a la localitat de Vladímir, a l'est de la capital. 
 

Biden rep la vídua i la filla 

La vídua i la filla de l'opositor, Iúlia i Dasha Navàlnaia, s'han reunit aquest dijous a San Francisco amb el president dels Estats Units, Joe Biden.

El dirigent demòcrata ha lloat "l'extraordinari valor" de l'opositor i el seu llegat de lluita per una Rússia democràtica.

La Casa Blanca té previst anunciar aquest divendres un "important" paquet de sancions contra Rússia en resposta a la mort de Navalni i la guerra d'Ucraïna.
 

Retirat un setmanari rus amb la cara de Navalni

Mentrestant, Rússia ha retirat dels quioscs pràcticament tots els exemplars del setmanari "Sobesédnik" després que obrís amb una imatge d'Aleksei Navalni en portada. Tant la família com l'oposició i Occident culpen el Kremlin.

"Tot això és molt seriós. Fins i tot una mica aterridor per nosaltres. Per què ho requisen? No ho sabem. No hem violat cap llei", comentava Ielena Miltxanóvskaia, periodista russa, a Telegram.

L'exemplar amb la foto de Navalni, adquirit dimecres per EFE, ha desaparegut dels punts de venda de les cadenes Pressa i Pechat.

Segons ha informat el portal "Meduza", el venedor d'un dels quioscs explicava a un client que havia rebut l'ordre "de no vendre aquest número".

El diari "Sobesédnik", amb la imatge de Navalni (EFE)

Milchanóvskaya diu que ha rebut insults i amenaces a través de trucades telefòniques d'alguns lectors als quals no els hauria agradat la portada.

La periodista ha explicat també que el setmanari encara disposa d'un centenar d'exemplars a la seu de la redacció, a Moscou, i estima les pèrdues d'aquest fet en prop de 300.000 rubles, uns 3.200 euros.

El diari incloïa en la seva portada una gran foto de Navalni somrient i saludant amb la mà amb el missatge "encara hi ha esperança". En pàgines posteriors, el rotatiu ofereix un recull d'informacions sobre la mort de l'opositor i les acusacions de la vídua, Iúlia Naválnaia, contra Vladímir Putin, al qual la dona ha fet responsable de la mort. 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
Anar al contingut