Jéssica Albiach vol tornar a encapçalar la llista dels Comuns al Parlament (ACN/Albert Segura)

La marca En Comú Podem, a un pas de desaparèixer: sense acord per concórrer junts el 12M

La mala relació entre els dos antics socis fa preveure que no es presentin plegats a les eleccions al Parlament

Enllaç a altres textos de l'autor

Carles Castellnou

Periodista de la secció de Política de TV3

Actualitzat

La marca En Comú Podem podria desaparèixer del panorama polític català. El mateix dia que Podem Catalunya ha presentat en solitari la seva candidatura a les eleccions al Parlament, amb Conchi Abellán com a número 1 de la llista, Jéssica Albiach ha fet el pas esperat de presentar-se a les primàries dels Comuns

Per anunciar que vol continuar dirigint els Comuns al Parlament, Albiach ha triat Montcada i Reixac, just davant el Centre d'Atenció Primària i de les vies que passen per aquest nus ferroviari a l'entrada de Barcelona. Els Comuns i Podem tenen també el seu nus, que amenaça de trencar una formació i unes sigles compartides des de fa anys.

Els Comuns, socis de Sumar i de Yolanda Díaz, i Podem Catalunya, fidels als liles de Ione Belarra i Irene Montero, sembla que seguiran els passos fets a Madrid, on la coalició va trencar-se. A les eleccions generals, Sumar i Podem van anar units als comicis, però amb un Podem mutilat i empipat perquè alguns dels seus principals dirigents van quedar fora de les llistes, com la mateixa Montero o Pablo Echenique.

La coordinadora dels Comuns, Jéssica Albiach, a Montcada i Reixac, on ha anunciat la seva candidatura a liderar la formació el 12M (ACN/Albert Segura)

A més, només transcorregudes unes setmanes de legislatura, els diputats liles van deixar Sumar per anar al grup mixt "pel poc pes" que diuen tenir dins l'espai polític. A més, els de Ione Belarra havien votat en contra d'alguns decrets anticrisi del govern de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. Tot plegat, va suposar que Sumar i Podem anessin separats a les eleccions gallegues, fet que va ajudar que no tinguessin cap representació parlamentària.

Amb aquest precedent, els Comuns han pres nota i en privat diuen que no es poden fiar d'un Podem que no respecta els acords firmats. En els últims mesos, Albiach o Jaume Asens han trencat el carnet de Podem, així com desenes d'afiliats més. Ja no queda gairebé res, per no dir res, d'aquella abraçada amb petó a la boca inclòs de Pablo Iglesias i l'aleshores líder dels Comuns, Xavier Domènech.

Preguntada a Montcada i Reixac, amb el so dels trens de fons, sobre quines possibilitats hi ha perquè Comuns i Podem arribin a un acord, Albiach ha dit que les negociacions van amb retard i estan en via morta. Tenen fins al 30 de març per comunicar una possible aliança electoral, però els Comuns asseguren que no aixecaran el telèfon i que, en tot cas, esperen la trucada de Podem i de Conchi Abellán perquè proposin les condicions d'una possible coalició.

Aleshores, ells l'estudiarien i decidirien, però reconeixen que els possibles candidats de Podem anirien en llocs "poc destacats" de la llista. Això sí, diuen que el rival que tenen davant només són les dretes polítiques, econòmiques i socials, no pas Podem.

La líder de Podem a Catalunya, Conchi Abellán (ACN/Sílvia Jardí)

Abellán coincideix amb Albiach i diu que "la trucada l'han de fer ells i no pas nosaltres". En definitiva, via morta d'un tren amb els vagons separats des de fa temps i en el qual sembla que la locomotora és als cotxes dels Comuns. I aquesta vegada, Madrid no intentarà un acord d'última hora.

En Comú Podem, amb molta probabilitat, es trencarà a Catalunya i això, amb el fet que els Comuns hagin votat en contra dels pressupostos de la Generalitat, cosa que ha acabat suposant un avançament electoral, obren un panorama incert per a la formació.

 

ARXIVAT A:
En comúUnides PodemJéssica AlbiachEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut