El marcador final de La Marató  amb Xavi Coral i Helena Garcia Melero
El marcador final de La Marató

La Marató recull més de cinc milions i mig d'euros per la salut sexual i reproductiva

Ha estat una edició amb una mirada més femenina i jove que mai

RedaccióActualitzat

La Marató de 3Cat ha desplegat aquest diumenge tot el seu potencial per donar llum als problemes de salut sexual i reproductiva i ha recaptat més de cinc milions i mig d'euros. La xifra en acabar el programa, passats dos quarts de dues de la matinada, és de 5.705.395.

La 32a edició de La Marató es dedica a tot un conjunt de malalties i problemes relacionats amb la salut sexual que encara estan sovint envoltats de tabús i estigmes que dificulten la seva visibilització i normalització. 

Són malalties que tenen una prevalença de 3 milions de persones a Catalunya, especialment entre dones i joves, i una incidència de més de 210.000 casos nous cada any.
 

Més de 17 hores de solidaritat

La Marató ha arrencat a les 8 del matí en una edició especial d'"El suplement" de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa i a les 9.30 per TV3, amb Elisenda Carod i Marina Romero, des dels Jardins de la Maternitat, considerat un hospital pioner tant per la seva tasca social com per l'atenció i equipaments. 


 

En més de disset hores de programa s'han succeït els testimonis de persones que pateixen alguna malaltia relacionada amb l'aparell sexual o reproductiu, les entrevistes a experts i les actuacions musicals que amenitzen una jornada dedicada a visibilitzar unes patologies que són més comunes del que ens pensem, però sobre les quals sovint costa parlar-ne.

Entre els testimonis que han explicat la seva experiència n'hi ha que han compartit la preocupació davant regles amb sagnats molt abundants, el dolor que comporta tenir endometriosi o com afrontar el dol perinatal o els trastorns de salut mental que pateixen moltes mares durant l'embaràs o el postpart. 

Catalunya és un punt de referència per a tota Europa en tècniques de reproducció assistida
Catalunya és un punt de referència per a tota Europa en tècniques de reproducció assistida (CCMA)

 

També hem sentit pacients que han superat un càncer de pit o de pròstata, que han explicat com han compartit el diagnòstic amb el seu entorn i com ha afectat el tractament, que pot durar dècades, a les seves relacions sexuals.

Altres convidats a La Marató han parlat obertament de la menopausa, i de tots els efectes secundaris que comporta, més enllà dels fogots. O de la vaginitis, amb el testimoni de la Maria, que va trigar sis anys a tenir un diagnòstic. En les seves primeres relacions sexuals, a l'adolescència, la penetració va ser impossible i en anar al ginecòleg, que tampoc la va poder explorar, la resposta del metge va ser: "Pren una copa de vi i relaxa't":

"Em sentia diferent, amb un complexe d'inferioritat molt gran, sobretot entre les amistats. No veia solució. Pensava que era el cas de vaginisme més sever de la història. La clau és la constància en fer els exercicis diaris."

 

En els darrers deu anys hi ha hagut un notable increment en la detecció de malalties de transmissió sexual a Catalunya. Les tres més habituals són la clamídia, el gonococ i la sífilis. Segons Oriol Mitjà, infectòleg de l'hospital Germans Trias i Pujol, "hi ha hagut un increment de gairebé totes les ITS molt lligat a una revolució sexual".

A La Marató hem sentit el testimoni d'una dona que ha estat tractada de sífilis: 

 

Hi ha malalties que provoquen alteracions en la salut sexual i reproductiva. Avui hem sentit el testimoni d'homes que han vist com la capacitat de mantenir relacions sexuals ha disminuït:

 

La participant més jove de La Marató d'enguany ha estat la Leya, que amb tres mesos ha vingut al plató acompanyada de la seva família. Va néixer amb 29 setmanes i la seva mare va patir una preeclàmpsia durant l'embaràs:

 

Com cada any, La Marató ha desplegat les habituals seus telefòniques a la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida per atendre els milers de trucades de donatius que es destinaran a la sensibilització i la recerca sobre la salut sexual i reproductiva.

Pere Aragonès, que ha participat agafant telèfons des de la Fira de Barcelona, ha explicat la seva experiència personal i de la seva parella. Pares d'una criatura, han buscat ampliar la descendència, però la seva dona ha tingut tres avortaments, "un de molt recent", ha especificat Aragonès. El president de la Generalitat ha destacat la importància de visibilitzar aquestes situacions i, sobretot, aconseguir i destinar diners per a la recerca. 

La Marató ha servit per donar visibilitat a malalties i a símptomes que sovint queden amagats o que es pateixen en solitud i en silenci. També per sentir la veu de pacients que no s'han sentit ben tractats o prou escoltats i que, com en el cas de la Saioa, gràcies a la seva denúncia s'han canviat alguns protocols d'atenció mèdica:

 


 

L'Espai Jove al Fòrum de Barcelona

Una de les novetats destacades d'aquesta edició de La Marató ha estat la instal·lació d'un espai jove al Fòrum de Barcelona, on hi ha hagut contingut especialment adreçat als joves d'entre 15 i 25 anys, amb l'actuació de grups de música urbana en català com The Tyets, Mushkaa, Figa Flawas, Julieta, Mama Dousha, Lal'ba, Bandes Kóreo, DJ Trapella o DJ Nàtura.

Els assistents a l'Espai Jove han pogut gaudir en directe de temes tan populars com "Rikiti", de Mama Dousha; "Cari" o "Lokura", de Julieta; o "Mussegu" de Figa Flawas, que ha compartit escenari amb Mushkaa per interpretar "Diabla". 

A més dels canals tradicionals, TV3 i Catalunya Ràdio, enguany s'ha pogut seguir tot el que passa a l'Espai Jove a través del canal de Twitch d'EVA, amb més de nou hores de contingut addicional exclusiu. 

Entre les actuacions del matí, Joan Dausà, que ha interpretat, al piano, "Per nosaltres i els de dalt":

 

Amb clau d'humor, Ana Polo ha parlat dels mites i els tabús al voltant de la menstruació i Elisenda Pineda sobre la menopausa

 

Mobilització social 

Com cada any, la mobilització de la societat catalana entorn La Marató la converteix en un esdeveniment únic i participatiu. En aquest enllaç es poden veure totes i cadascuna de les activitats populars organitzades arreu del país per recaptar fons per La Marató de la salut reproductiva i sexual. 
 

Com fer els donatius

Fins a finals de març es mantindran operatives quatre vies per fer donatius:

- Internet: es pot fer l'aportació directament amb una targeta de crèdit a la pàgina web.

- Bizum: des de l'apartat "Donacions", amb l'identificador de La Marató: 33333. Per complir amb les obligacions legals, cal posar el codi postal al camp "concepte" de l'aplicació.

- Caixers: als caixers automàtics de CaixaBank.

- Transferència bancària: es pot fer un ingrés al número de compte ES94 2100 0555 34 0202122222 (des de l'estranger - BIC/ SWIFT CODE: CAIXESBBXXX).

 

 
ARXIVAT A:
SalutLa Marató
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut