El gas liquat es transporta en grans vaixells
L'alça del preu de l'energia continua sent la causa principal del dèficit comercial a Espanya (Reuters / Isse Kato)

La majoria del gas que consumim ja ve dels Estats Units, després de la guerra a Ucraïna

En el nou context geopolític, Espanya ja no té Algèria com el principal subministrador

Actualitzat

La cursa per deixar de dependre del gas rus està capgirant el mapa energètic internacional, i els Estats Units s'estan convertint en un dels principals subministradors de gas a Europa.

El gas liquat que es transporta amb vaixell es consolida com la gran alternativa al gas que arribava de Rússia i que Europa deixarà de comprar.


D'Algèria als Estats Units

En el cas d'Espanya, els Estats Units ja s'han convertit en el primer proveïdor de gas. Des de principis d'any, el gas natural liquat que arriba per vaixell des de l'altre costat de l'Atlàntic ha permès cobrir més del 35% de la demanda i supera Algèria, que fins fa poc era clarament el soci prioritari.

Algèria ha reduït molt el subministrament, des que es va tancar una de les dues canonades, la que passa pel Marroc.

La resta de gas arriba principalment de Nigèria i encara també de Rússia.

La situació actual contrasta amb la de fa un any. Llavors, Algèria era el principal proveïdor i dels Estats Units arribava menys del 10% del gas. Rússia era el tercer proveïdor i n'importàvem entorn del 10%.

 

Més vaixells i més terminals

En el nou context energètic, els Estats Units no paren d'augmentar la capacitat d'exportació i de construir noves terminals, d'on surt el gas liquat que després es transportarà amb vaixell cap a Europa.

A Louisiana hi ha la principal planta de liquació dels Estats Units i la segona més gran del món. La producció equival a tot el que consumeixen Espanya i Portugal en un dia.

En aquest vídeo es pot veure com funciona i quins són els avantatges i els inconvenients del gas liquat que arriba des d'allà:

 

En el front de l'energia, Rússia ha decidit que aquest dissabte tallarà el subministrament de gas a Finlàndia. La companyia finlandesa assegura que trobarà altres fonts per proveir-se de gas de cara a l'estiu.

És la mateixa situació que ja ha passat amb l'electricitat. Després que Finlàndia anunciés que volia ingressar a l'OTAN, RAO Nordic Oy, la filial europea de l'empresa energètica russa RAO, va decidir tallar el subministrament d'electricitat a Finlàndia per problemes de pagament.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaAlgèriaRússiaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut