Escorcoll d'una nau dins de l'"operació Emperador" (Foto: EFE)
Escorcoll d'una nau dins de l'"operació Emperador" (Foto: EFE)
Madrid

La màfia xinesa, un dels quatre principals grups del crim organitzat a Espanya

Els altres grans grups criminals provenen de Rússia, Colòmbia i Itàlia. Segons la policia, la màfia xinesa ha canviat l'explotació de compatriotes en tallers il·legals pel blanqueig de capitals i el frau fiscal, més lucratius.

RedaccióActualitzat
L'"Operació Emperador" contra la màfia xinesa ha estat un cop contra un dels quatre principals grups del crim organitzat que operen a Espanya, juntament amb els russos, colombians i italians.

Segons el Centre Nacional d'Intel·ligència, les màfies xineses solen centrar-se en el blanqueig de capitals i el frau fiscal, en detriment de l'explotació de compatriotes en tallers il·legals, menys lucrativa.

D'acord amb la mateixa font, els grups mafiosos russos eviten cometre delictes de sang i violents a Espanya i opten pel blanqueig de capital i la inversió immobiliària.

Pel que fa als italians, tenen l'objectiu de controlar el mercat, el territori i el poder local. La Camorra i la N'drangheta, però també la Cosa Nostra, s'han instal·lat especialment a la costa mediterrània.

Les màfies colombianes es dediquen en exclusiva al narcotràfic i han protagonitzat un dels principals fets del crim organització, amb l'assassinat a trets del "capo" Leónidas Vargas quan estava ingressat a l'hospital madrileny Dotze d'Octubre.

Juntament amb aquests grups, actuen a Espanya altres xarxes mafioses, com la romanesa, que viu de la prostitució, o la marroquina, que es dedica al tràfic de drogues.

Madrid, Barcelona, el País Valencià i la Costa del Sol són els llocs on s'han instal·lat els mafiosos. El 2010 la policia va detenir més de 6.300 persones per activitats vinculades al crim organitzat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut