Madrid

El grup criminal xinès desarticulat a Espanya blanquejava entre 200 i 300 milions d'euros anuals

Els primers càlculs els ha fet públics el fiscal anticorrupció, Antonio Salinas, i ha xifrat en una forquilla d'entre 200 i 300 milions d'euros anuals la quantitat que blanquejava el grup criminal organitzat liderat per xinesos i objecte de l'operació policial més gran de l'Audiència Nacional per blanqueig de diners.

RedaccióActualitzat
La trama criminal xinesa desarticulada aquest dimarts en una macrooperació policial que continua oberta blanquejava anualment una xifra de fins a 300 milions d'euros.

El fiscal anticorrupció, Antonio Salinas, ha xifrat en una forquilla d'entre 200 i 300 milions d'euros anuals la quantitat que movia aquest grup criminal organitzat. Inicialment s'havia parlat d'un frau d'entre 4 i 5 milions d'euros en metàl·lic cada mes. Si es té en compte que la investigació va començar el 2009, aquesta organització criminal internacional hauria defraudat com a mínim entre 800 i 1.200 milions d'euros.

L'operació ha comportat un centenar d'ordres de detenció a Espanya i 7 països més, entre els quals hi ha la Xina i Alemanya. Fins ara se n'han practicat 80, entre les quals hi ha la de l'actor porno Nacho Vidal i el regidor socialista de Fuenlabrada José Borrás. El fiscal ha insinuat que no és l'únic càrrec públic presumptament implicat en el cas. Segons EFE, hi ha un inspector de la Policia i un sergent de la Guàrdia Civil detinguts pel cas, a més d'una treballadora de la Subdelegació del govern espanyol a Zamora, vinculada al Servei d'Estrangeria.

Segons ha explicat Salinas, els diners procedien de la introducció a Espanya, a través dels ports de Barcelona i València, "de mercaderies de tota mena que s'escapaven del control de les autoritats".

El grup blanquejava el capital mitjançant el transport de diners en maletes i bosses per part de xinesos, que un cop al gegant asiàtic es destinaven a inversions immobiliàries. Els diners també arribaven a la Xina a través de transferències, mitjançant agències que havien creat els mateixos detinguts, o bé "a través de la compensació", buscant una persona adinerada, amb capital ubicat en paradisos fiscals "i que, des d'aquests paradisos, enviaven diners a la Xina. Aquí, els xinesos els donaven els diners en efectiu", de manera que es feien un favor mutu. 

Salinas ha remarcat que el grup criminal contra el qual s'ha dut a terme l'operació "no és de màfia xinesa, sinó de grups liderats per xinesos". Segons ha explicat, són "persones xineses que han muntat el seu negoci a Espanya i que porten cap a la Xina el diner obtingut il·lícitament". I ha afegit: "Això no vol dir que integrin les famoses organitzacions xineses mafioses que, ara mateix, no apareixen per enlloc".

Els delictes dels quals es pot acusar el grup són pertinença a grup criminal organitzat i blanqueig de capital, a més de suborn, falsedat en documents oficials, contraban, delicte contra la Hisenda pública, contra la propietat intel·lectual i industrial i contra els drets dels treballadors, a més d'amenaces i coaccions.

Aquesta ja és probablement l'operació més gran duta a terme per l'Audiència Nacional per blanqueig de capitals i delictes fiscals. En els escorcolls practicats s'han confiscat 6 milions d'euros en efectiu. A més dels diners, en el centenar d'escorcolls que s'han practicat s'han decomissat 200 vehicles, joies, obres d'art i armes, i s'han embargat els comptes bancaris de 122 persones i 235 empreses.

Alguns treballadors del polígon Cobo Calleja de Fuenlabrada, on s'ha desenvolupat l'operació, han comentat que era habitual veure cotxes de gamma alta davant de les naus. Era freqüent observar Ferraris, Porsches o Chevrolets Corvette davant de les naus, un fet que els treballadors consideraven "sospitós".

El polígon, conegut com el "China Town madrileny", compta amb 1.200 naus i una extensió d'1,6 milions de metres quadrats, dels quals 40.000 estan ocupats per unes 400 empreses xineses. Dels 3.000 treballadors que té, un 60% són espanyols i la resta, de procedència asiàtica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut