La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a Lituània
Volkov, en una entrevista hores abans de ser atacat (Reuters)

La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a l'exili

Volhov, una de les principals figures de l'oposició russa, es mostrava preocupat per la seva seguretat hores abans de l'atac

L'oponent rus a l'exili i antiga mà dreta d'Aleksei Navalni, Leonid Volkov, ha estat atacat aquest dimarts al vespre davant de casa seva a Vílnius, la capital de Lituània, on viu exiliat des del 2019.

L'atacant l'ha colpejat una quinzena de vegades amb un martell i li ha trencat un braç. La policia lituana ha assegurat que encara no s'ha identificat cap sospitós.

La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a Lituània
Lloc on s'ha produït l'agressió a Volkov (Reuters)

Volkov, de 43 anys, és una de les figures principals de l'oposició russa i va ser l'antic cap de gabinet de Navalni, que va morir el 16 de febrer als 47 anys en una presó de l'Àrtic en circumstàncies que no s'han aclarit.

El ministre d'Afers Exteriors lituà, Gabrielius Landsbergis, ha condemnat l'atac i ha assegurat, en un missatge a la xarxa social X (Twitter), que els autors hauran de "respondre dels seus crims". 

Volkov, des de Telegram, ha atribuït l'agressió directament a Putin, però assegura que no el dissuadiran de seguir fent "campanya per la democràcia".

"Han volgut fer de mi un bistec. Una persona m'ha colpejat unes quinze vegades al pati de casa en una cama. És evident que és una salutació criminal, típica de Putin. Treballarem i no ens rendirem." 

La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a Lituània
Imatge d'arxiu de Volkov juntament amb Navalni (Reuters)

L'antiga portaveu de Navalni, Kira Iarmich, ha assegurat que l'oponent ha estat objecte d'una autèntica emboscada.

"Leonid ha estat atacat fora de casa seva. Algú li ha trencat la finestra del cotxe i li ha ruixat els ulls amb gasos lacrimògens abans de colpejar-lo amb un martell."

La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a Lituània
Entrevista aquest dimarts de Putin a la televisió (Reuters)


Volkov: "El risc és que ens matin a tots"

Lituània, que és membre de l'OTAN, acull molts russos a l'exili i ha estat un ferm defensor d'Ucraïna des de l'inici de la invasió russa. 

Volkov s'hi va exiliar el 2019, després que les autoritats russes obrissin una investigació criminal contra la fundació anticorrupció que presidia.

Volhov forma part de les veus de dissidents que denuncien que els múltiples judicis contra Navalni van ser un càstig per la seva oposició al president rus. 

Moscou busca Volkov des del 2021 per l'organització de protestes antiPutin, juntament amb Navalni. Els dissidents russos que s'han pronunciat contra el Kremlin sovint es queixen de ser objectiu d'amenaces i atacs.

Hores abans del seu atac, Volkov va assegurar als mitjans de comunicació que estava preocupat per la seva seguretat des de la mort de Navalni: "El risc principal ara és que ens matin a tots."

La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a Lituània
Mostres de condol a Moscou per la mort de Navalni (Reuters)

Una quarantena de països, entre els quals els Estats Units i la Unió Europea, han sol·licitat una investigació internacional per la mort de l'oponent número 1 de Putin. Volkov, que aquest dilluns acusava Putin, des de xarxes socials, de matar Navalni, ha promès a l'oposició que no es rendirà perquè "el bé sempre triomfa sobre el mal".

L'atac arriba gairebé un mes després de la mort de Navalni i pocs dies abans de les eleccions presidencials a Rússia d'aquest cap de setmana, que guanyarà altre cop Putin, per manca d'oponents reals.

La mà dreta de Navalni, atacat amb un martell a Lituània
Votació anticipada a les eleccions presidencials russes a Donetsk (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
Anar al contingut