El govern espanyol retira la llei del sòl per evitar perdre una altra votació al Congrés

El PSOE es queda sense suports pel "no" del PP després que els socis d'investidura es giressin en contra d'una llei urbanística que consideren un retorn a la cultura del "pelotazo"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha retirat la llei del sòl de l'ordre del dia del ple del Congrés després de quedar-se sense suports per tirar-la endavant. Els seus socis d'investidura ja havien anunciat que hi votarien en contra --incloent Sumar--, i el PSOE havia buscat el suport del PP, que finalment tampoc votarà a favor del text.

Sumar, Podem, ERC i Junts hi havien presentat esmenes a la totalitat, i per tant calia el vot favorable dels populars perquè s'aprovés aquesta llei que regula els plans urbanístics.

El govern espanyol ha decidit retirar-la per evitar perdre una nova votació al Congrés, després que aquesta mateixa setmana, la cambra ja rebutgés tramitar la proposició de llei del PSOE contra el proxenetisme.

Fonts del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana han criticat la "falta de sentit d'estat" dels populars i que primin els seus "interessos electoralistes" poques setmanes abans de les eleccions europees.

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat en una entrevista a Els Matins que el govern de Sánchez seguirà "treballant perquè tiri endavant" una proposta que havia estat molt ben acollida per agents del sector, els ajuntaments i comunitats autònomes.

"La llei respon a una necessitat que està molt ben identificada: la necessitat d'augmentar l'oferta de l'habitatge disponible per respondre al problema d'accés a l'habitatge, sobretot pels joves. Des del punt de vista polític, hem de contribuir a resoldre els problemes i la unanimitat que hi ha en els actors principals s'ha de poder traslladar al Congrés."

Segons els socialistes, la nova llei hauria permès agilitzar els tràmits dels ajuntaments quan fan plans urbanístics, però els seus socis hi veuen un interès a tornar a la cultura del "pelotazo". Els independentistes catalans, a més, denuncien que la nova llei envaeix competències.

El PP tenia la pressió d'ajuntaments i comunitats autònomes on governen i del sector immobiliari, que demanen des de fa temps aquesta reforma per reduir traves burocràtiques i agilitzar planejaments urbanístics.

 

Tombat un acord PP-PSOE

L'abstenció dels populars era suficient perquè el projecte de llei de modificació de la llei del sòl i rehabilitació urbana superés aquesta setmana la primera votació, cosa que l'hagués convertit en la primera iniciativa legislativa de pes en què el PSOE s'alia amb el PP aquesta legislatura.

Els socialistes defensen que la reforma resol problemes que es generen als municipis des de fa més de 40 anys, com la paralització dels planejaments urbanístics per defectes menors que es poden esmenar fàcilment, i asseguren que ajudarà a impulsar la promoció d'habitatge de lloguer assequible i social.

El PP considera que la reforma plantejada és "insuficient", però també apunta que l'actual "inseguretat jurídica" manté un centenar de municipis i quatre milions d'habitants amb el seu planejament i els seus desenvolupaments urbanístics "en suspens".

ARXIVAT A:
PPPSOEUrbanisme Congrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut