Una dona agafa la mà a una persona gran hospitalizada
El Congrés aprova la llei de l'eutanàsia

La llei de l'eutanàsia, aprovada al Congrés per àmplia majoria

Ara, el projecte anirà al Senat, on els partits que hi han votat a favor tenen majoria

Actualitzat

El Congrés dels Diputats espanyol ha aprovat la llei de l'eutanàsia, amb una majoria àmplia. Només hi han votat que no el PP, Vox i UPN, que qualifiquen la mesura d'aposta per la mort i han defensat les cures pal·liatives.

198 diputats han votat a favor de la llei, 138 en contra i 2 s'han abstingut.

Ara, la llei de l'eutanàsia ha de passar al Senat -on els partits que l'han votat tenen majoria- i podria estar llesta al febrer o març. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha agafat la paraula, ha assegurat que, quan s'aprovi definitivament, farà el possible perquè entri en vigor i s'apliqui de seguida.

 

 

La decisió s'haurà de confirmar quatre vegades

La futura llei de l'eutanàsia recull que podran rebre ajuda a morir els adults amb malalties incurables o greus amb un gran patiment.

El dret a l'eutanàsia s'inclourà com una prestació al Sistema Nacional de Salut. El pacient haurà de confirmar la voluntat de morir almenys quatre vegades al llarg del procés.

En tots els casos en què s'aprovi serà un professional sanitari qui ho practicarà, tot i que els metges es podran acollir a la llibertat de consciència.

Ángel Hernández va ajudar a morir a la seva dona, María José Carrasco, malalta d'esclerosi múltiple durant més de 30 anys
Ángel Hernández va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco, malalta d'esclerosi múltiple durant més de 30 anys

 

En els discursos al Congrés han ressonat els noms de Ramón Sampedro, Maribel Tellaetxe, María José Carrasco i el seu marit, Ángel Hernández, o el metge Luis Montes o l'organització Dret a Morir Dignament, que ha destacat la despenalització de l'eutanàsia arriba després de molts anys de lluita.

El ministre Illa ha argumentat que calia legislar d'acord amb el "sentit comú i humanitat":

"Com a societat, no podem estar-nos impassibles davant el patiment intolerable que viuen moltes persones. Espanya és una societat democràtica prou madura per afrontar aquesta qüestió."

 

El PP, en canvi, ha considerat la llei "un fracàs del sistema sanitari i de la societat" i ha defensat les cures pal·liatives com a alternativa "justa, útil i oportuna" a una llei que ha qualificat de "matussera i inconstitucional".

Vox ha avançat que la portarà al Constitucional i ha retret al Congrés que l'hagi aprovat "mentre el món celebra el naixement del fill de Déu". Per la forma d'extrema dreta, aquesta norma suposa "instaurar la indústria de la mort".


Al tercer intent

El PSOE ha aconseguit despenalitzar l'eutanàsia en el tercer intent. En les dues ocasions anteriors la proposta d'aprovació de la llei de l'eutanàsia no va prosperar per la falta de suports i perquè es va suspendre la legislatura i es van convocar eleccions generals.

El primer intent va ser el mes l'abril del 2019 i, el segon, el mes de novembre del mateix any. Durant les campanyes electorals, Pedro Sánchez va defensar la reforma del Codi Penal per incloure-hi el "nou dret individual".

El juny del 2018, la llei de l'eutanàsia va aconseguir per primer cop el suport majoritari per a l'inici de la tramitació, quan Ciutadans va canviar el seu vot en contra per l'abstenció en el text presentat pels socialistes.

El setembre del 2019, la tramitació de la llei no va prosperar per la dissolució de les Corts, quan Pedro Sánchez no va aconseguir formar govern. En totes dues ocasions, el PP va votar en contra de la tramitació.

Països com Bèlgica, Holanda i Luxemburg ja han despenalitzat l'eutanàsia.

 

 

ARXIVAT A:
Eutanàsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut