Boiro

La dona que fa 21 anys va ajudar a morir Ramón Sampedro: "No hem avançat gens"

Ramona Maneiro denuncia que no hi ha hagut canvis en la llei de l'eutanàsia que evitin el patiment de la gent que vol morir

Actualitzat

El cas d'Ángel Hernández, que la setmana passada va ajudar a morir la seva dona, ha commogut la cuidadora del tetraplègic gallec, Ramón Sampedro, a qui va ajudar a morir fa 21 anys. Quan Ramona Maneiro va veure la gravació, va recordar el seu cas i "el cor li va fer un salt". Avui dilluns ha volgut donar la seva opinió davant els paral·lelismes amb la història de Ramón Sampedro, qui els anys 90 va obrir el debat sobre la necessitat de legalitzar l'eutanàsia a Espanya.

Sense entrar en el debat polític, Maneiro ha estat molt contundent a l'hora de criticar l'immobilisme de la llei:
 

"Ja han passat 21 anys i no ens hem mogut una merda."

 

Ramona era la cuidadora de Sampedro i el va ajudar a morir clandestinament

 

Des del centre cultural de Boiro, a la Corunya, Ramona ha comparat els dos casos i ha volgut enviar un missatge de suport a Ángel Hernández, que dijous va ser detingut emmanillat i després alliberat sense mesures cautelars:

 

"És molt fotut ajudar la persona que estimes a marxar, que se'n vagi tranquil·la. Tant de bo no hi hagi més casos."

 

Ramona Maneiro ha criticat durament la falta de regulació de l'eutanàsia
 

A l'hora d'ajudar a morir Sampedro, Ramona també ho va enregistrar però clandestinament:

 

"Em va sorprendre molt perquè va ser molt semblant. Amb la diferència, i sento enveja sana, que l'Ángel va poder acomiadar-se de la seva dona de cara, davant de la càmera, i agafant-li la mà. Va ser molt bonic."

 

Ramona Maneiro, que ara té 58 anys, va confessar en un programa de televisió el 2005 haver ajudat Sampedro a prendre's el cianur que el va matar el 1998. Va ser detinguda però el delicte havia prescrit un any abans.

 

Sampedro també va enregistrar la seva mort per protegir els que el van ajudar
 

Maneiro no es penedeix d'haver ajudat a morir Sampedro, però lamenta que hagués de patir una mort molt dolorosa per falta d'una regulació que hagués evitat "aquell mal moment".

 

"No entenc la por a legalitzar l'eutanàsia. Segurament si es legalitza, hi haurà pocs casos. Perquè la gent lluita perquè es legalitzi. Volem solucions. Segurament hi ha molta gent que ho està passant malament. La gent que vol viure, em sembla genial, però hi ha gent que no vol viure ni malmorir."  

 

Ramona valora la valentia d'Ángel Hernández per ajudar a morir la seva dona
 

Sobre la situació legal que li espera al marit de María José Carrasco, Maneiro està convençuda que no serà condemnat i el considera "molt valent":
 

"A Ángel li envio tots els ànims del món. No li passarà res perquè no interessa que es parli massa del tema de l'eutanàsia."

 

També ha criticat durament l'Església catòlica i els "que creuen que s'ha de patir com Jesucrist".

 

"Que pateixin ells, jo no vull. Que es legalitzi i qui vulgui patir, que pateixi."

 

La mort assistida de María José Carrasco, malalta durant tres dècades d'esclerosi múltiple i en fase terminal, va reobrir la setmana passada el debat sobre la legalització de l'eutanàsia. El projecte de llei de l'eutanàsia va quedar bloquejat al Congrés per PP i Cs. Amb les eleccions generals del 28A, la seva tramitació haurà de començar de bell nou.   
 

El cas de Sampedro va obrir el debat sobre l'eutanàsia els anys 90

 

ARXIVAT A:
Eutanàsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut