Una família caminant per un parc
L'avantprojecte rebaixa finalment fins a cinc els dies de permís retribuït per cuidar convivents
Madrid

La llei de famílies inclourà cinc dies de permís retribuït a l'any per cuidar familiars

L'avantprojecte de la norma també preveu un permís parental de vuit setmanes, en aquest cas sense retribuir, per tenir cura de fills menors de 8 anys

RedaccióActualitzat

Permisos retribuïts de cinc dies a l'any per tenir cura d'un convivent i un familiar fins a segon grau. És una de les novetats que inclourà l'avantprojecte de la llei de famílies, que està previst que s'aprovi dimarts que ve al Consell de Ministres. 

Inicialment, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, havia parlat de set dies de permís, que es podien elevar a nou en cas que la cura comportés el desplaçament a una altra comunitat autònoma. 

Finalment, després de llargues negociacions amb Hisenda, la proposta s'ha rebaixat a cinc dies, que és el que recomana la directiva 2019/1158 de la Unió Europea.

Segons fonts del Ministeri, la novetat ha de permetre "oferir més oportunitats de continuar al mercat de treball als homes i dones amb responsabilitats en la cura de familiars". 
 

Vuit setmanes, sense retribuir, per fills menors de 8 anys

La norma també inclourà un permís parental de vuit setmanes, en aquest cas no retribuït, que pares i mares podran gaudir de forma contínua o discontínua fins que el menor tingui 8 anys

El nou permís parental serà per a progenitors amb fills menors de 8 anys
El nou permís parental serà per a progenitors amb fills menors de 8 anys (Pexels)

 

Equiparació de drets de famílies monoparentals i nombroses

L'avantprojecte recull que les famílies monoparentals amb dos fills tindran els mateixos drets que les famílies nombroses. 

Aquesta era una de les demandes d'Unides Podem en la negociació dels pressupostos. 

Des d'Unides Podem van denunciar un "bloqueig" de les negociacions i intents del PSOE de "rebaixar" l'abast de la llei. Finalment, la setmana que ve s'aprovarà a la reunió a La Moncloa. 

També s'equipararan els drets de les que tinguin dos fills i un dels ascendents o descendents tingui discapacitat i les famílies amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments.

En canvi, no ha prosperat un altre dels objectius de Belarra, que era ampliar a sis mesos els permisos de maternitat i paternitat, davant de les 16 setmanes actuals. 

L'avantprojecte sí que amplia els supòsits per rebre l'anomenada renda de criança, de 100 euros al mes per cada menor de tres anys. Ara només el reben les mares treballadores. 

 

ARXIVAT A:
Família
Anar al contingut