Un pare llegint un conte amb el seu fill (iStock)
Un pare llegint un conte amb el seu fill (iStock)

Un permís pagat de 7 dies l'any per cuidar familiars, la proposta de la ministra Belarra

En aquests moments, la legislació espanyola contempla només dos dies, lluny del que planteja la Unió Europea

RedaccióActualitzat

El govern espanyol proposarà incloure a la Llei de Famílies un permís de set dies per tenir cura de familiars. Això permetria fer-se càrrec de fills, parelles o gent gran, i seria 100% remunerat, segons la nova legislació que preparen els ministeris de Drets Socials i d'Igualtat.

El permís, que elimina l'exigència actual que, per fer-ne ús cal que es tracti d'una malaltia greu, podria arribar a ser de nou dies si suposa un desplaçament a una altra comunitat diferent de la de residència.

"Hem de ser capaços de garantir el dret de cura al nostre país", ha assegurat Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030:

"Ens hem d'homologar a alguns països d'Europa i establir un permís de cura de com a mínim set dies a l'any per persona, cent per cent remunerat. Un permís que et permeti quedar-te a casa quan el teu fill ha passat una mala nit, demanar-te el dia per acompanyar els teus pares al metge o quedar-te amb la teva parella si està malalta."

En aquests moments, la legislació espanyola contempla només dos dies, lluny del que planteja la Unió Europea, que recomana un permís de cinc dies l'any.

Segons Belarra, la nova legislació permetrà "canviar algunes inèrcies" i que l'Estat comenci a ser corresponsable de les tasques de la llar, que ara, ha afegit, recauen majoritàriament sobre les dones i també sobre els avis i àvies, que són "l'autèntic pilar de la conciliació".


Per a casos covid

El nou permís es podria aplicar en casos de covid. De fet, la ministra ha defensat que la necessitat d'aquest permís retribuït "és una de les lliçons que ens deixa la covid". Tot i això, previsiblement arribarà tard per a les famílies que s'hagin de fer càrrec d'infants confinats perquè són positius o bé perquè són contactes estrets.

Actualment, els progenitors vacunats no tenen dret de baixa per positiu dels fills o filles. Només en tenen els que no estan immunitzats. En el cas que els menors hagin estat contacte estret, tampoc està previst que es puguin agafar la baixa. Això obliga les famílies a gastar dies de vacances o bé a buscar altres persones que es facin càrrec dels infants.

A Catalunya, els confinaments de contactes estrets en l'entorn escolar tenen els dies comptats. Fa uns dies el govern de la Generalitat va anunciar que aquest mateix mes desapareixeran.

 

ARXIVAT A:
MenorsFamília
Anar al contingut