La drag-queen Peppermint en una actuació (Reuters/Daniel Muñoz)
La drag-queen Peppermint en una actuació (Reuters/Daniel Muñoz)

La legislació contra drag-queens i menors trans s'estén pels EUA

Tennessee prohibeix els espectacles de drag-queens en públic i els tractaments d'afirmació de gènere per a menors trans

L'estat de Tennessee ha esdevingut el primer territori dels Estats Units d'Amèrica a prohibir els espectacles de drag-queens en públic i en llocs on puguin ser vists per menors. Alhora, Tennessee també ha aprovat una altra llei que prohibeix als menors trans accedir a tractaments per fer efectiva la transició de gènere. Aquest és el darrer dels més de 300 projectes de llei discriminatoris contra el col·lectiu LGTBIQ+ que s'han presentat arreu dels EUA durant l'últim any.

El governador de Tennessee, el republicà Bill Lee, ha sancionat la llei aquest dijous, aprovada hores abans pel Senat estatal, que "limita els espectacles de cabaret d'adults".

La norma defineix com a "espectacle de cabaret d'adults" aquells que incloguin ballarins gogó, en topless, strippers i "imitadors masculins o femenins que brindin entreteniment apel·lant a un interès lasciu".

Des de la comunitat LGBTQ+ i des de les bancades demòcrates s'ha criticat i denunciat aquesta nova llei, perquè afirmen que la definició és prou ambigua perquè es pugui criminalitzar les persones trans que vesteixin amb roba diferent del gènere que se'ls va assignar en néixer. A més, afirmen que aquesta llei pot incrementar l'assetjament cap a les persones del col·lectiu i a les drag-queens.

Aquesta nova norma podria, fins i tot, criminalitzar les celebracions de l'orgull a l'estat, ja que es podria acusar d'un delicte --i fins i tot enviar a la presó-- qualsevol persona que vagi pel carrer i un policia consideri que no porta la roba que li pertocaria segons el seu gènere.


Obligats a fer la detransició

Els que infringeixin la norma podrien enfrontar-se a multes de 2.500 dòlars i fins a un any de presó. Aquesta regulació, que entrarà en vigor l'1 de juliol, és la primera del munt d'iniciatives d'aquest tipus presentades per legisladors republicans en diversos estats del país que ha arribat a convertir-se en llei.

Els republicans argumenten que amb les actuacions drag els menors d'edat queden exposats a espectacles i imatges sexuals que no són adequades.

En paral·lel, Lee també ha signat una altra norma relacionada amb l'anterior que impedirà als menors d'edat accedir a medicaments o cirurgies d'afirmació de gènere, com ja fan estats com Florida o Alabama. Aquesta llei prohibeix l'accés de menors a blocadors de l'adolescència, teràpia de substitució hormonal i cirurgies.

Els menors que actualment estiguin sota aquesta mena de tractament tenen fins al 21 de març del 2024 per completar-lo, després que la llei entri en efecte el pròxim 31 de juliol. Així, les persones trans menors d'edat tenen un any per fer la detransició ja que prosseguir amb el tractament serà un crim a Tennessee.

Amb la rúbrica de Lee, Tennessee és el vuitè estat que aprova una regulació d'aquest tipus, i el quart a fer-ho enguany. Dimecres, el governador de Mississipí, el també republicà Tate Reeves, va signar una legislació similar per vetar l'accés dels menors a tractaments d'afirmació de gènere.

"Tornar a l'armari"

En un comunicat, la Campanya de Drets Humans (HRC, en anglès) ha indicat que "la pràctica perillosa" de prohibir esdeveniments, espais i cultura LGTBQ+, que inclou les actuacions drag, forma part d'un "atac a gran escala" contra el col·lectiu i és un intent de fer tornar els seus membres a l'armari.

Segons dades d'aquesta organització, només l'any passat legisladors de congressos estatals de punta a punta del país van presentar 315 projectes de llei "discriminatoris" contra les persones LGTBIQ+, dels quals 29 van ser aprovats i es van convertir en llei.

La majoria d'aquests esborranys -149- tenien com a blanc "la comunitat transgènere i no binària", a més dels joves.

HRC ha agregat que en els dos primers mesos del 2023 s'han presentat 340 propostes legislatives estatals anti-LGTBIQ+, de les quals 150 restringirien els drets de les persones transgènere, la qual cosa suposa el nombre més gran d'iniciatives contra els individus trans en un sol any, i encara no ha acabat.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Estats UnitsHomofòbiaTransfòbia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut