Helena Jubany
El 10 de maig, l'Incifor va informar que no podia donar valor estadístic a la prova (Família Jubany)

La jutgessa ordena que s'analitzi l'ADN de la roba d'Helena Jubany amb tècniques de l'FBI

Els forenses de Santiago de Compostel·la no han pogut confirmar ni desmentir que l'ADN trobat al jersei sigui dels investigats, però la jutgessa ha acordat que la policia científica faci proves noves

La jutgessa de Sabadell que investiga l'assassinat d'Helena Jubany el 2001 ha encarregat a la policia científica que faci servir tècniques de l'FBI per analitzar l'ADN trobat a la seva roba, segons ha informat la família aquest dimecres en un comunicat.

La decisió s'ha sabut després que la Unitat de Genètica Forense de l'Institut de Ciències Forenses de la Universitat de Santiago de Compostel·la (Incifor) no hagi pogut ni confirmar ni desmentir que l'ADN trobat al jersei de la jove bibliotecària sigui dels dos sospitosos, segons el mateix comunicat.

El 10 de maig, l'Incifor va respondre al jutjat de primera instància 2 de Sabadell que "actualment no hi ha eines validades en el camp forense" que permetin donar valors estadístics a mostres d'ADN que presenten degradació i barreja de diversos perfils masculins.

Amb tot, la família assegura que tot i que el laboratori no pot arribar a aquesta conclusió, sí que dona explicacions tècniques que, segons ells, explicarien per què un dels 25 marcadors no coincideix amb cap dels dos investigats, Xavi Jiménez i Santi Laiglesia.

 

La tècnica de l'FBI

Paral·lelament a la via de l'Incifor, el 14 de març la policia científica va oferir a la jutgessa instructora la possibilitat de fer altres estudis d'ADN "aplicant noves tècniques d'anàlisi del genoma que l'FBI ha incorporat per resoldre casos complexos, però que fins ara no s'han fet servir a Espanya".

El mateix dia, la jutgessa va encarregar a la policia científica que faci aquests estudis, que també s'aplicaran a les peces de roba d'Helena Jubany (sabates, samarreta, pantalons, mitjons i jersei) on ja s'havia trobat ADN nuclear, però que s'havia considerat "no concloent".

"Ara mateix, doncs, estem en espera de veure si aquestes tècniques aporten cap informació rellevant que ajudi a desencallar la investigació de l'assassinat d'Helena Jubany", informa la família.


L'estudi dels fulls de paper

D'altra banda, el 26 de gener, la policia científica va remetre al jutjat un informe sobre l'estudi d'ADN dels fulls de paper originals dels anònims que va rebre Helena Jubany.

En un dels fulls no van obtenir cap resultat "que permeti individualitzar un perfil genètic amb valor identificatiu" i en l'altre full van trobar un perfil d'ADN masculí que no correspon amb cap dels dos investigats.


Va descartar arxivar el cas

El gener passat, la jutgessa que instrueix el cas per l'assassinat de Jubany va desestimar arxivar el cas tal com havien sol·licitat els dos investigats, Jiménez i Laiglesia.

La magistrada els va recordar llavors que encara no s'havien practicat totes les diligències acordades i que no era el moment processal per prendre aquesta decisió. 

ARXIVAT A:
JudicialHelena Jubany
Anar al contingut