La Junta Electoral prohibeix la paraula "exili" a TV3 i Catalunya Ràdio en període electoral

La resolució va en contra del criteri periodístic de les redaccions, tal com han denunciat els consells professionals

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral de Barcelona ha prohibit que els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals puguin fer servir la paraula "exili" en referència als independentistes encausats per la justícia que han abandonat el país.

La prohibició s'allargarà fins al final del procés electoral i arriba després d'una denúncia interposada per Ciutadans en què s'assenyalaven alguns continguts periodístics publicats o emesos en els espais informatius de la corporació.

Aquesta no és la primera vegada que la Junta Electoral prohibeix termes als mitjans públics catalans.

Entre d'altres, ja va dictar resolucions semblants per a les eleccions al Parlament del 14 de febrer del 2021 o per a les del 21 de desembre del 2017, quan la JEC va prohibir a TV3 i Catalunya Ràdio expressions com "consellers empresonats" o "president Puigdemont".

En un comunicat conjunt dos Consells Professionals de la CCMA, el d'Informatius i d'Esports de TV3 i el de Catalunya Ràdio, han denunciat que la decisió suposa "un acte de censura que no respecta ni la llibertat d'expressió ni la llibertat de premsa".

"Rebutgem rotundament aquesta nova ingerència de la justícia en la nostra feina. Nosaltres treballem sota criteris professionals i periodístics i mai per acontentar cap partit polític", apunta el comunicat, que també recull la definició d'exili en el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans:

"Expatriació, voluntària o forçosa, especialment per motius polítics."

Basant-se en la definició, els consells professionals afirmen "amb rotunditat" que el terme "exili" s'està fent servir correctament des dels Serveis Informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, "però ara ens el tornen a prohibir".

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut