Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Madrid

La Junta Electoral Central impedeix a Junqueras ser eurodiputat

RedaccióActualitzat

La JEC s'ha pronunciat també aquest divendres sobre la condició d'eurodiputat d'Oriol Junqueras. La Junta Electoral Central denega a Oriol Junqueras la possibilitat d'esdevenir eurodiputat, en no atorgar-li la credencial de parlamentari.

La decisió de la JEC és contrària al que s'esperava després de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va considerar que el líder independentista gaudia d'immunitat parlamentària com a eurodiputat.

Oriol Junqueras perd així la condició d'eurodiputat, no té immunitat i, per tant, no podrà sortir de la presó per recollir l'acta d'europarlamentari.

La JEC ha mogut fitxa abans, fins i tot, que el Tribunal Suprem, que s'hauria de pronunciar els pròxims dies sobre el futur jurídic de Junqueras. De fet, s'esperava aquesta decisió del TS a partir de la setmana que ve, com a resposta al revés que va rebre del TJUE.

En canvi, qui s'ha pronunciat sobre el cas ha estat l'Advocacia de l'Estat, que aquest dilluns va presentar el seu informe en què demanava al Tribunal Suprem que estimés el recurs d'Oriol Junqueras i li permetés prendre possessió com a eurodiputat.

La sentència del TJUE va dictaminar que Junqueras tenia immunitat des que va ser escollit al maig

Junqueras va aconseguir a les eleccions europees del passat mes de maig un escó al Parlament Europeu, però no ha pogut exercir com a parlamentari. La Junta Electoral no li va expedir la credencial de diputat després que el Tribunal Suprem va impedir-li sortir de la presó i anar a recollir-la.

Tot i això, la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea va capgirar la situació en dictaminar que Junqueras gaudia d'immunitat des que va ser escollit al maig.

Recurs del PP i Ciutadans

El pronunciament de la JEC respon a un recurs presentat pel PP i Cs, que van demanar que no atorgués la credencial a Junqueras atès que no es tractava d'un pres preventiu, sinó d'un condemnat amb sentència ferma del Tribunal Suprem.

Al juny, l'alt tribunal va negar al líder d'Esquerra el permís per recollir l'acta de parlamentari. Malgrat que l'escenari ha canviat després que el Tribunal de la Unió Europea va sentenciar que Junqueras és eurodiputat des del moment que va sortir escollit, la JEC no reconeix la condició d'eurodiputat del líder d'ERC.

 

Casado ha avançat la decisió de la JEC

Es dona la circumstància que el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha avançat la decisió de la JEC a Twitter abans que es difongués oficialment:

 

Junqueras critica que Casado s'hagi avançat

Justament, des del seu perfil a Twitter, Oriol Junqueras ha carregat contra el que ha qualificat de "clavegueres del PP":

ARXIVAT A:
Oriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut