La JEC no accepta l'acatament de Puigdemont i Comín i deixa vacants els seus escons
Carles Puigdemont i Toni Comín, en una imatge d'arxiu
Madrid

La JEC no accepta l'acatament de Puigdemont i Comín i deixa vacants els escons

També quedarà vacant l'escó d'eurodiputat d'Oriol Junqueras, al qual no van permetre fer l'acatament al Congrés

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central, la JEC, no ha acceptat els acataments de la Constitució davant d'un notari belga de Carles Puigdemont i Toni Comín.

Ho ha fet públic aquest dijous i també ha declarat formalment vacants els seus llocs de diputats al Parlament Europeu, així com també el d'Oriol Junqueras.

L'advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, va anar aquest dilluns al Congrés dels Diputats amb els acataments i amb poders per fer el tràmit en el seu nom, però la JEC es va negar a acceptar aquests documents.
 

Acatar la Constitució de manera "incondicionada"

La JEC, que ha pres la decisió per unanimitat, enviarà aquest mateix dijous al Parlament Europeu la llista amb els eurodiputats escollits a Espanya.

Segons fonts de la JEC, ni Puigdemont, ni Comín ni Junqueras han acatat la Constitució de manera "incondicionada" ni presencialment dins dels 5 dies fixats reglamentàriament, segons afirmen que exigeix la llei electoral i la jurisprudència existent.

Per això, aquestes fonts han dit que s'explicarà al Parlament Europeu que, d'acord amb la legislació "interna" espanyola, els tres no poden ser eurodiputats "de moment".

La llista que enviarà la JEC, per tant, tindrà 51 noms, inclòs el de Diana Riba, l'eurodiputada d'ERC que va fer l'acatament fent referència als "presos polítics".

També hi serà el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, que dilluns no va poder ser al Congrés per problemes d'agenda. Segons la JEC, ha fet l'acatament aquest mateix dijous a porta tancada.

 

 

Boye i les mesures cautelars del Parlament Europeu

Aquest mateix dilluns Boye va portar la documentació al registre de la JEC, tal com li van dir que fes i va al·legar precedents de senadors d'aquesta mateixa legislatura que han fet l'acatament per poders.

Boye va avançar que recorreran i es va mostrar confiat que el Parlament Europeu aplicarà mesures cautelars que permetran a Puigdemont i Comín prendre possessió dels seus escons.

Per la seva banda, Oriol Junqueras no va tenir l'oportunitat d'anar al Congrés a acatar la Constitució perquè el Tribunal Suprem li va denegar el permís per anar-hi.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontToni Comín
Anar al contingut