Oli garrafes amb dispositiu antirobatori
El preu de l'oli d'oliva continua disparat (CCMA)

La inflació repunta al 3,4% al setembre a Catalunya: consulta què puja i què baixa

El preu dels aliments ha pujat un 9,6% a Catalunya i un 10,5% a Espanya

RedaccióActualitzat

Els preus han pujat al setembre un 3,4% a Catalunya en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons la dada de l'IPC que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A Espanya, és una dècima més alta i se situa en el 3,5%, nou dècimes més que a l'agost i el nivell més alt des de l'abril, quan va assolir el 4,1%.

D'aquesta manera, es confirmen les dades de l'indicador avançat i la taxa interanual torna a superar el 3%, després de tres mesos per sota d'aquesta xifra.

L'alça s'explica sobretot per la pujada dels preus de l'electricitat i els carburants. La cistella de la compra també ha repuntat i a Catalunya els aliments s'han encarit un 9,6% l'últim any, sobretot l'oli i el sucre. A Espanya, s'han enfilat un 10,5%.

L'inici de la temporada de tardor ha apujat els preus de la roba i el calçat, un cop acabades les rebaixes d'estiu. En canvi, s'han abaratit les despeses de la llar.

Consulta en aquesta taula què ha pujat més de preu:

 

 

Pel que fa a la variació anual de la inflació subjacent --sense aliments no elaborats ni productes energètics--, continua lleugerament a la baixa. Al setembre s'ha reduït tres dècimes, fins al 5,8% a Espanya.

A l'agost, els preus van escalar fins al 2,5% a Catalunya, i al juliol, ho van fer un 2,3% tant a Catalunya com a Espanya.

 

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut