La Guàrdia Civil hauria ordenat perseguir informacions falses contràries a La Moncloa

Es fa públic un correu electrònic en què es demana identificar "campanyes de desinformació" que puguin causar "desafecció a institucions del govern"

RedaccióActualitzat

Les polèmiques declaracions del general José Manuel Santiago Marín, cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, d'aquest diumenge, tenen el seu origen en una intrucció emesa, precisament, des d'aquesta mateixa instància.

La Cadena Ser ha avançat un correu electrònic --al qual també ha tingut accés TV3-- amb data 15 d'abril enviat per l'Estat Major de la Guàrdia Civil a totes les zones i comandàncies, en què es demana procedir a la "identificació, estudi i seguiment" de "campanyes de desinformació" que es considerin "susceptibles de generació d'estrès social i desafecció a institucions del govern".

Quatre dies més tard, durant la roda de premsa diària del comitè tècnic de gestió de la crisi del coronavirus, Santiago Marín, en ser preguntat sobre l'actuació de la Guàrdia Civil contra la difusió de notícies falses, va explicar que tenen dues línies de treball.

Una, va dir, és "evitar l'estrès social" que causen, i l'altra és "minimitzar aquest clima contrari a la gestió de la crisi per part del govern".

Aquesta segona part és la que ha estat molt contestada per l'oposició parlamentària, que ja ha demanat la compareixença del govern espanyol en el Congrés dels Diputats per donar-ne explicacions. La qüestió, previsiblement, estarà present en la compareixença de Sánchez al Congrés, aquest dimecres, per demanar la tercera pròrroga de l'estat d'alarma.

 

Roda de premsa del comitè tècnic del coronavirus, dissabte passat (EFE/José María Cuadrado Jiménez)


Santiago: "No estem parlant de crítica política"

Aquest dimarts, 48 hores després que esclatés la polèmica, el general Santiago sí que s'hi ha referit durant la roda de premsa diària del comitè tècnic del coronavirus.

Responent a les preguntes de diversos mitjans sobre aquesta qüestió, ha volgut remarcar que la Guàrdia Civil hi és per protegir els drets dels ciutadans, que quan va parlar d'institucions es referia a tot tipus d'institucions de l'estat, dels àmbits local, autonòmic i estatal, i que sempre s'ha referit a combatre "falsedats i desinformació de caràcter incert amb ànim de generar desconfianca de la ciutadania i alarma". I ha afegit:

"En cap moment estem parlant de crítica política o de ciutadans que ho fan emparats en els seus drets de llibertat d'expressió i d'informació, que són drets, com he dit abans, que estan reconeguts en la nostra Constitució."


Dilluns, Santiago no va respondre preguntes sobre aquesta qüestió, perquè el director de comunicacions de La Moncloa, Miguel Ángel Oliver, que tria i llegeix les les preguntes enviades pels mitjans a un xat, no en va formular cap.

El general, per la seva banda, va tancar la seva intervenció afirmant que els integrants del comitè tècnic i la ciutadania "som un equip" i que "no hi ha ideologia, primer són les persones".

 

 

Aquestes paraules van rebre un breu aplaudiment dels companys del comitè tècnic presents a la sala de premsa de La Moncloa, el representants de la Policia Nacional, l'exèrcit i el Ministeri de Transports, i també el doctor Simón.


Grande-Marlaska: "Un lapsus"

El govern espanyol, a través del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va denfensar el mateix diumenge de les crítiques assegurant que es tractava d'un lapsus del general.

En aquesta mateixa línia, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que compareix diàriament al costat del general per informar de l'evolució de la pandèmia, ha carregat contra les crítiques.

Dilluns, abans que li fessin cap pregunta sobre les polèmiques paraules pronunciades pel general 24 hores abans, ha volgut deixar clara la seva opinió: "Utilitzar errors en els discursos de persones que estem al límit de la nostra capacitat per fer-nos mal considero que no és decent".


Montero: "Fora de context"

Aquest dilluns a la tarda també s'ha referit a la polèmica la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha considerat que la declaració del general Santiago està "probablement treta de context" i per aquest motiu se'n pot haver fet una "interpretación errònia".

Una de les conseqüències de la polèmica generada per Santiago Marín podria ser precipitar un canvi de format de les compareixences diàries del comitè tècnic, que el president Sánchez té damunt la taula.


Celaá: "Hem de protegir la ciutadania"

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, també s'ha referit a la polèmica. Ho ha fet aquest dimarts, durant una entrevista a Televisió Espanyola.

Ha defensat que les forces de segurat han de perseguir delictes "que després seran jutjats pels tribunals" i que "evidentment, en un moment com aquest hem de protegir la ciutadania de missatges falsos" que poden arribar a "alterar la seva salut" i que són contraris "als criteris científics i la integritat d'institucions públiques"

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut