Barcelona

La Generalitat aprova el pla d'austeritat i anuncia rebaixes generalitzades de sous en la funció pública

La Generalitat marca les línies per estrènye's el cinturó. El consell de govern s'ha reunit de manera extraordinària per certificar el paquet de mesures per reduir el dèficit públic. L'objectiu és rebaixar-lo fins a l'1,1% el 2013. En el pla hi figura una reducció dràstica de la despesa. Això vol dir que es rebaixen els salaris dels funcionaris -un 5% de mitjana- i que es retallarà el pressupost per a les entitats concertades. De fet, la reducció de sous afectarà tots els col·lectius que cobren de la Generalitat, també els de les empreses públiques a través d'una rebaixa del pressupost. A més, s'apugen els impostos del patrimoni i de matriculació de vehicles. Dimarts s'aprovarà en decret llei i abans de l'1 de juliol s'han de concretar les mesures fiscals per les rendes més altes.

Actualitzat
El govern dóna cos a les mesures catalanes per retallar el dèficit. El conseller d'Economia, Antoni Castells ha explicat les claus d'aquest pla d'austeritat a la catalana que parteix de dues bases: despesa i impostos.

La primera, la més coneguda, consisteix a rebaixar el sou dels funcionaris. En la línia del que ja ha aprovat el govern espanyol, el salari dels treballadors públics caurà un 5% de mitjana. President i consellers se'l rebaixen un 15%, i entre un 8% i un 10% els secretaris i directors generals. El conseller Castells ha remarcat que no es probavle que els funcionaris recuperin el poder adquisitu el 2013.

L'estisorada afectarà tots els col·lectius de treballadors que cobren de manera indirecta de la Generalitat. Entre aquests hi ha els concerts en Educació, Salut i Acció Social. Els serveis concertats rebran un 3%, un 5% i un 1% menys respectivament. Aquesta retallada es traduirà al sou del personal que treballi en aquests sectors. Pel que fa a les societats mercantils amb pressupost públic, la Generalitat els retalla l'aportació un 2,86% i anima a les direccions de les companyies a renegociar els seus convenis amb els treballadors.

Pel que fa a la part dels impostos, s'apuja un 1% la taxa de transmissions patrimonials per equiparar-lo a l'augment d'un punt de l'IVA per als pisos nous. L'impost d'actes jurídics documentats també puja lleugerament. El de matriculació de vehicles també creix un 1% per aquells vehicles més contaminants i es queda al 16%.

La reducció del dèficit, però, no afectarà a les ajudes a les famílies. Les retallades, per tant, no tocaran el "xec nadó". Antoni Castells ha reconegut que tot plegat són mesures que requereixen un gran sacrifici, però diu que són necessàries.

L'augment de l'IRPF als "rics" encara trigarà

El pla d'austeritat arriba acompanyat d'una mesura fiscal. El govern català sembla decidit a apujar els impostos a les rendes més altes. Segons ha transcendit, fins a dos punts en el tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes de més de 100.000 euros anuals. Tot i això, aquesta mesura haurà d'esperar. El consell de govern ha encarregat al Departament d'Economia que presenti un avantprojecte de llei que estudiï actuar sobre l'IRPF i d'altres impostos que gravin les persones que més tenen. La conselleria hauria d'enllestir la feina abans de l'1 de juliol.

Per tant, l'augment de l'IRPF per a rendes altes trigarà més, però sembla un fet perquè aquesta nova fiscalitat ha propiciat el consens entre els tres socis de l'executiu. Tant CiU com el PP creuen que augmentar els impostos ara frenarà qualsevol intent de recuperació econòmica.

Segons el govern català, amb totes aquestes mesures el dèficit públic català quedarà al 2,4% aquest any, amb un estalvi d'uns 1.500 milions d'euros. Al 2013, l'objectiu és que el dèficit quedi en l'1,1%.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut