ETA anuncia oficialment la seva dissolució en un comunicat dirigit al poble basc

L'organització armada dona per dissoltes "completament totes les seves estructures" i per acabada l'activitat política

Actualitzat

L'organització ETA ha fet un comunicat oficial sobre la seva dissolució amb una carta dirigida al poble basc.

"ETA, organització socialista revolucionària basca d'alliberament nacional, vol informar el poble basc del final de la seva trajectòria, després que la militància hagi ratificat la proposta de donar per acabats el cicle històric i la funció de l'organització com a conseqüència d'aquesta decisió."

En el comunicat, ETA dona per dissoltes "completament totes les seves estructures" i per acabada l'activitat política.

- ETA ha desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures.
- ETA dona per acabada tota l'activitat política. No serà més un agent que manifesti posicions polítiques, promogui iniciatives o interpel·li altres actors.

L'organització armada assegura que continuaran "amb la lluita per una Euskal Herria reunificada i independent" .

"Els i les exmilitants d'ETA continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal en altres àmbits, cadascú on ho consideri més oportú, amb la responsabilitat i l'honestedat de sempre."

 

 

Després de dir que "existeix un poble viu que vol ser amo del seu futur", l'organització assegura que "desitja tancar un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els estats, els caracteritzats per l'ús de la violència política". La banda critica els estats, que "s'obstinen a perpetuar aquest cicle", "temerosos de la situació que provocaria una resolució integral del conflicte".

"ETA va néixer quan Euskal Herria agonitzava, ofegada per les urpes del franquisme i assimilada per l'Estat jacobí, i ara, 60 anys després, existeix un poble viu que vol ser amo del seu futur, gràcies a la feina feta en diferents àmbits i la lluita de diferents generacions.

ETA desitja tancar un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els estats, els caracteritzats per l'ús de la violència política. Tot i això, els estats s'obstinen a perpetuar aquest cicle, conscients de la seva debilitat en la confrontació estrictament política i temorosos de la situació que provocaria una resolució integral del conflicte."

Davant de tot plegat, afegeix que ha pres "aquesta decisió històrica" perquè "el procés en favor de la llibertat i la pau continuï per un altre camí".

"Per contra, ETA no té por d'aquest escenari democràtic, i per això ha pres aquesta decisió històrica, perquè el procés en favor de la llibertat i la pau continuï per un altre camí. És la seqüència lògica després d'una decisió adoptada el 2011 d'abandonar definitivament la lluita armada."

L'organització armada, finalment, considera que el principal repte ara serà "construir un procés com a poble" que porti a "la constitució de l'Estat Basc". Per ETA, "materialitzar el dret a decidir per aconseguir el reconeixement nacional serà clau".

"D'ara endavant, el principal repte serà construir un procés com a poble que tingui com a eixos l'acumulació de forces, l'activació popular i els acords entre diferents, tant per abordar les conseqüències del conflicte com per abordar la seva arrel política i històrica. Materialitzar el dret a decidir per aconseguir el reconeixement nacional serà clau. L'independentisme d'esquerres treballarà perquè això porti a la constitució de l'Estat Basc."

 

La carta s'ha donat a conèixer a la seu de la fundació del diàleg humanitari Henry Dunant a Ginebra. Els observadors internacionals ja haurien verificat i visionat el vídeo de la declaració.

 

Declaració final d'ETA by Moderador Noticies Web on Scribd

 

El comunicat arriba l'endemà que l'organització terrorista publiqués una carta amb què anunciava que es dissolia. En el text, publicat en exclusiva per eldiario.es, la banda donava per tancat "un cicle històric" i també "la seva funció". La missiva va ser enviada, amb el seu anagrama i segell, el passat 16 d'abril a entitats i persones vinculades amb el procés de pau per comunicar-los que dissol "completament totes les seves estructures".

Fa dues setmanes, ETB va avançar que ETA es dissoldria el primer cap de setmana de maig i, pocs dies després, l'organització demanava "perdó" a les "víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte" basc.

ARXIVAT A:
ETATerrorisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut