Madrid

La FAES rectifica Aznar i diu que l'expresident no considera Gaddafi "un amic"

La fundació FAES matisa les paraules de l'expresident espanyol José María Aznar sobre l'amistat del líder libi, Moammar al-Gaddafi. La FAES ha emès un comunicat en què assegura que Aznar no considera Gaddafi com un amic i ratifica la intervenció a Líbia. Segons la Fundació, l'expresident creu que el líder libi es va convertir en un "amic extravagant" per a tota la comunitat internacional l'any 2003, quan va decidir complir les normes internacionals davant del temor a una intervenció a Líbia com la que va haver-hi a l'Iraq. El problema estaria, doncs, en la interpretació de les paraules d'Aznar.

Actualitzat
No és un amic, sinó que es va convertir en un amic. Aquesta és la versió de la FAES per justificar les paraules de l'expresident del govern sobre el coronel Gaddafi.

Segons la fundació, hi ha hagut un error d'interpretació del discurs d'Aznar a la Universitat de Colúmbia, a Nova York. La FAES afirma que el polític conservador no veu el dictador com un amic, tot i que admet que va dir que "es va convertir en un amic extravagant" per a tota la comunitat internacional l'any 2003, quan va decidir complir les normes internacionals davant del temor a una intervenció a Líbia com la que va haver-hi a l'Iraq.

En el seu discurs, Aznar assegurava que l'expresident havia dit que Gaddafi s'ha anat adaptant a les exigències de la comunitat internacional per mantenir-se en el poder i que va passar de liderar un règim terrorista a un que va començar a complir amb les normes el 2003. A partir d'aquell moment, Gaddafi va començar a donar suport a tots els esforços d'Occident contra el terrorisme i va decidir abandonar tots els seus programes d'armes biològiques, químiques i nuclears, per doblegar-se i convertir-se en un "amic extravagant, però un amic" per a la comunitat internacional.

En aquest sentit, Aznar criticava en la seva intervenció que les potències occidentals donessin l'esquena a aquests "amics d'Occident" al nord d'Àfrica atacant-los o permetent que siguin foragitats del poder, com en el cas de l'egipci Hosni Mubarak i el tunisià Ben Ali. L'expresident contraposava aquesta actitud al poc suport internacional a les protestes de països com Síria o l'Iran. Aznar concloïa: "Si tens armament nuclear no es produirà cap atac contra tu".

Segons la FAES, però, "en cap cas Aznar ha defensat ni defensa el manteniment de Gaddafi al capdavant de Líbia". L'expresident, diu la FAES, només avisava que les transicions mai són senzilles i es felicitava perquè els països del nord d'Àfrica tinguin una oportunitat d'evolució cap a la democràcia.

Podeu mirar un extracte de les paraules d'Aznar en el vídeo que acompanya aquesta informació i el discurs sencer al web de la Universitat de Colúmbia.
Anar al contingut