Madrid

La delegada del govern de Madrid no va consultar el ministre de l'Interior la decisió sobre les estelades

Ho han confirmat a TV3 fonts pròximes al mateix Ministeri de l'Interior

RedaccióActualitzat

Fonts pròximes al Ministeri de l'Interior consultades per TV3 han indicat que la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, no va consultar la decisió de prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei de diumenge. La decisió ha aixecat una forta polèmica i tant el president Puigdemont com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no aniran a la final que el Barça juga contra el Sevilla a l'estadi Vicente Calderón de Madrid.

Tant el Barça com la majoria de partits catalans també han rebutjat la mesura, basada en la llei de l'esport, que impedeix l'entrada als recintes esportius de símbols o pancartes que puguin incitar a la violència, el racisme o la intolerància, i, en aquesta línia, la delegació del govern espanyol a Madrid ha ordenat a la policia requisar objectes perillosos i les banderes independentistes.

Altres fonts de La Moncloa també apunten que Dancausa va actuar en l'àmbit de les competències de la delegació del govern espanyol a Madrid per criteris "tècnics", però no volen fer una lectura política de si es tracta d'una mesura encertada.

Dancausa: "L'estelada representa l'independentisme i pot generar tensions"

La delegada Concepción Dancausa s'ha reafirmat aquest migdia en la mesura en una entrevista a la COPE. Ha dit que es prohibeix la presència d'estelades perquè és una bandera que "representa l'independentisme i que pot generar tensions" durant el partit. Dancausa ha explicat: "La llei és clara en aquest sentit. L'organització no pot permetre que s'introdueixin elements discriminatoris i que influeixin negativament en el desenvolupament de les competicions".

La delegada del govern ha recordat que la UEFA ja va sancionar el Barcelona per aquest motiu i ha incidit que l'estelada "no és una insígnia de futbol i per descomptat que no representa tots els catalans". Segons el seu parer, el xiulet a la figura del rei i a l'himne espanyol "hauria de ser sancionable perquè és el símbol que representa la nostra Constitució."

Catalá: "És un exercici de racionalitat i sensatesa"

Dancausa ha rebut aquest dijous el suport públic del ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, que ha destacat l'"exercici de racionalitat i sensatesa" de la delegació del govern a Madrid d'impedir que a la final de Copa del Rei es barregi política i esport. El ministre ha dit que la decisió de prohibir estelades és "raonable" i ha afegit que li sorprèn que algú renunciï a anar a la final o se senti ofès perquè "s'apliqui la llei", en al·lusió a Carles Puigdemont, o a Ada Colau.

 

 

Catalá ha indicat que la llei pretén impedir la violència en l'esport "com a conseqüència de la utilització impròpia de símbols polítics en un àmbit en el qual ha de prevaler la convivència, l'esport, la competitivitat". "Gairebé sempre que es barreja la política i l'esport se solen generar confusions. Hi ha alguns que són especialistes en això i sembla que el que van buscant són conflictes", ha lamentat el responsable de Justícia.

Ni Dancausa ni Català s'han referit, però, a l'autorització d'una manifestació neonazi a Madrid, un dia abans de la final de Copa. Es tracta d'una marxa organitzada pel col·lectiu Hogar Social Madrid amb el lema "Defiende España, defiende tu gente", que sortirà a les sis de la tarda de dissabte de la Plaça d'Espanya i que acabarà a la plaça Dos de Mayo de la capital espanyola. A la roda de premsa en què va anunciar la prohibició de les estelades, Dancausa va assegurar que, en aquest cas, "la capacitat de la Delegació és molt limitada" perquè el dret a manifestació està "molt protegit per la legislació i els jutges."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut