El diputat de la CUP per Lleida, Pau Juvillà (ACN / Sílvia Jardí)
El diputat de la CUP per Lleida, Pau Juvillà (ACN / Sílvia Jardí)

La CUP proposa Pau Juvillà per a la presidència del Parlament

Quan falten tres dies per a la constitució del Parlament, els partits independentistes continuen negociant i tant els cupaires com Junts reclamen la presidència de la cambra

Actualitzat

La CUP s'afegeix a la pugna per presidir el Parlament en la tretzena legislatura. El diputat per Lleida Pau Juvillà és el candidat dels anticapitalistes per presidir la mesa de la cambra, que es constituirà aquest divendres, dia 12.

Segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat TV3, els cupaires han plantejat el nom de Juvillà als òrgans interns de la formació, que estan debatent quin rol volen tenir a la mesa de la propera legislatura.

Juvillà, que va ser el cap de llista de la CUP per Lleida a les eleccions al Parlament, està pendent d'un judici per desobediència per no haver despenjat llaços grocs del seu despatx a La Paeria durant la campanya electoral de les municipals de 2019. Aquest dimarts al vespre, després de transcendir el seu nom, Juvillà ha dit que la CUP "aposta per convertir la mesa en un mur antifeixista i de defensa de la sobirania":

 

 

Els anticapitalistes han traslladat a Junts i a Esquerra que estan disposats a assumir la presidència del Parlament si això serveix perquè es pugui debatre qualsevol tema a la cambra, davant els possibles xocs que hi hagi amb el Tribunal Constitucional i per afrontar la presència de Vox a l'hemicicle.

El nom de Juvillà s'afegeix al d'altres aspirants a presidir el Parlament els propers quatre anys. El PSC, formació més votada en les eleccions del 14 de febrer, proposa la seva número dos, Eva Granados.

Pel que fa a Junts, considera que li pertoca la presidència de la cambra, invertint el repartiment de presidència de la Generalitat i presidència del Parlament dels dos partits independentistes majoritaris en la legislatura passada. El partit de Carles Puigdemont es planteja situar la seva presidenciable, Laura Borràs, al capdavant de la mesa.

Alguns comentaris també apunten a Borràs com a vicepresidenta del govern. En cas que la número dos de la candidatura de Junts preferís formar part de la mesa, la vicepresidència del govern podria ser per a Elsa Artadi, que també estaria al capdavant d'una conselleria econòmica.

 

Laura Borràs, Dolors Sabater i Marta Vilalta, el dia de la conferència de Pere Aragonès (ACN / Bernat Vilaró)

 

Sense acord en la primera reunió conjunta ERC-Junts-CUP

Aquest dimarts s'ha fet la primera reunió conjunta dels tres partits independentistes per negociar un acord de legislatura. La trobada, que s'ha fet al Parlament, ha acabat sense acord. A la sortida, Esquerra s'ha limitat a dir que ha anat bé i que en faran més. Junts no ha donat detalls, més enllà d'assegurar que continuen avançant en la consolidació de majories independentistes.

La CUP ha compartit amb ERC i Junts la "necessitat" d'arribar a compromisos "ferms" i a propostes "concretes" per encarar el que qualifiquen de crisi social, econòmica i democràtica, amb objectius com la Renda Bàsica Universal, la regulació efectiva del preu del lloguer i la transició ecològica.

Al llarg dels propers dies, les tres formacions independentistes amb representació parlamentària continuen negociant un acord abans del ple de constitució de la cambra, en què s'han d'escollir el president del Parlament i la resta de membres de la mesa. Si tanquen un acord, l'independentisme podria arribar a ocupar cinc dels set llocs de la mesa.

 

El PSC prioritzarà els comuns o Cs a la mesa, en comptes de la CUP

Mentre continuen les negociacions, la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha explicat que els socialistes prefereixen facilitar que En Comú Podem o Ciutadans tinguin un lloc a la mesa de la cambra, en detriment de la CUP.

En roda de premsa, Romero ha dit que, a partir dels resultats electorals, dels set càrrecs de la mesa, n'hi correspondrien dos als socialistes, dos a Esquerra i dos més a Junts i, el setè lloc, "podria ser per a molts grups". El PSC aposta perquè Ferran Pedret sigui un dels secretaris de la mesa i, per a l'altra cadira, prioritzaran "partits que estiguin defensant el diàleg dins de la llei", com els comuns o Ciutadans.

"Si és la CUP, no estarem satisfets", ha apuntat Romero.

 

La diputada del PSC al Parlament, Alícia Romero
La diputada del PSC al Parlament Alícia Romero (ACN / Guillem Roset)

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021CUPERCJxCat
Anar al contingut