L'expresident Rajoy, el dia que va declarar a la comissió (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)
L'expresident Rajoy, el dia que va declarar a la comissió (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

La comissió Kitchen conclou que Rajoy i Cospedal van ordenar la trama per espiar Bárcenas

Les conclusions aprovades a la comissió del Congrés dels Diputats asseguren que el PP va fer servir fons reservats per destruir proves incriminatòries per a la formació

La comissió Kitchen assenyala en les seves conclusions que Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal van ordenar l'operació d'espionatge contra Luis Bárcenas.

El document sosté que la llavors secretària general del Partit Popular tenia "coneixement" de la trama i n'"informava" el que era president espanyol, i afegeix:

"La cúpula directiva del partit va ordenar l'ús partidista delictiu i il·legal de mitjans i recursos del Ministeri de l'Interior per fer un seguiment i trobar proves que tingués l'extresorer Luis Bárcenas i que inculpessin el PP sobre el finançament irregular i els casos de corrupció durant els anys que governaven."

Recordem que llavors Mariano Rajoy era el president del Partit Popular i De Cospedal n'era la secretària general.

El text afirma que l'objectiu de l'operació d'espionatge era destruir les proves incriminatòries i afegeix que per satisfer aquest interès particular els populars van fer servir fons reservats i efectius policials de manera "irregular".

I apunta un responsable; el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que segons les conclusions de la comissió "va encarregar la posada en marxa de l'operatiu delictiu" al seu número dos, Francisco Martínez. L'"epicentre" de l'operació el situen a la seu de la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, dirigida per Eugenio Pino.

Segons el text aprovat, era evident el "descontrol absolut en l'ús de fons reservats" al Ministeri de l'Interior i s'actuava sense tenir en compte en cap moment ni cap protocol establert ni la legalitat.

De Cospedal, el dia que va anar a declarar a la comissió Kitchen
De Cospedal es va negar a declarar quan va comparèixer a la comissió (Europa Press/Eduardo Parra)

Les conclusions de la Kitchen arriben després que una quarantena de persones hagin comparegut a la comissió en els últims mesos, entre les quals el mateix Rajoy, De Cospedal --que es va negar a respondre les preguntes dels diputats--, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo.

Un text proposat pel PSOE

El text de les conclusions, proposat pel PSOE, s'ha aprovat en comissió per àmplia majoria --159 favor, 149 en contra i 29 abstencions--, amb els vots a favor dels socialistes, Unides Podem i EH Bildu.

Els dos socis del govern espanyol havien arribat a la comissió sense acord en les conclusions. De fet, Podem havia consensuat un text amb ERC, Bildu, Junts i la CUP, però finalment tant Bildu com la formació morada han optat per donar suport al document dels socialistes, al qual s'han afegit dos paràgrafs proposats per Unides Podem.

ERC, el PNB i la CUP han trobat que els canvis eren insuficients i s'han abstingut; i el PP, Vox i Ciutadans hi han votat en contra.

Ara, el document passarà al ple del Congrés, on s'haurà d'aprovar en una votació que es farà al gener.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPPMariano Rajoy
Anar al contingut