La cimera de la Mediterrània demana des de Barcelona allargar la treva de Gaza
La reunió s'ha fet a l'hospital modernista de Sant Pau de Barcelona (EFE/Quique García)

La cimera de la Mediterrània defensa a Barcelona la via dels dos estats, Israel i Palestina

Representants de 43 països, entre els quals hi ha l'Aràbia Saudita, aposten per la solució de dos estats, israelià i palestí, mentre Israel no hi ha enviat delegació

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns, Barcelona ha estat l'escenari d'un nou intent de pressió sobre Israel perquè allargués la treva a la Franja de Gaza, com finalment s'ha acabat anunciant.

43 països són a la capital catalana per participar en el vuitè Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània i la guerra entre Israel i Hamas ha estat el principal tema de debat.

Israel, però, no ha enviat cap delegació a aquesta cimera, precisament per evitar haver de sentir-se qüestionada pel que està fent a Gaza, mentre Palestina sí que hi ha assistit.

Així, Israel ha boicotejat la cimera, però cal destacar que sí que hi ha participat l'Aràbia Saudita, que ha donat suport a les conclusions finals, que reclamen que s'allargui més dies la treva.

També que es convoqui una conferència internacional de pau perquè es negociï de debò la solució dels dos estats per a Israel i Palestina, una opció defensada per la Unió Europea.

La cimera de la Mediterrània demana des de Barcelona allargar la treva de Gaza
Els participants en la cimera han pressionat Israel perquè allargui l'alto el foc (EFE/Quique García)

Borrell contra la "guerra de civilitzacions"

Precisament l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, ha afirmat que, sense un estat palestí, Israel "no tindrà ni pau ni seguretat".

Segons Borrell, un estat propi és l'únic que pot fer que els palestins "superin la ideologia de Hamas", i ha negat que aquest conflicte sigui "una guerra de civilitzacions":

"Això no és una guerra de civilitzacions, a alguns els agradaria presentar-la així, i fins i tot pressionaran perquè ho sembli, però ens hem de resistir a aquesta dinàmica. Per això som aquí els europeus i els àrabs representants del món musulmà per aixecar una veu en favor de la pau."

Borrell ha dit que cal aconseguir que Hamas no pugui continuar controlant Gaza, i també que Israel no la "recolonitzi" ni continuï colonitzant Cisjordània de manera il·legal.


Dos estats que "es garanteixin mútuament la seguretat"

En una línia similar s'ha expressat el ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, José Manuel Albares, que ha afirmat que cal treballar per aconseguir "seguretat, confiança i reconeixement mutu":

"Són les paraules clau per a una solució política que només pot passar per la solució de dos estats, un de palestí, i un d'israelià que es garanteixin mútuament la seguretat i la prosperitat."

Per la seva banda el ministre d'Exteriors de l'Aràbia Saudita, Faisal bin Farhan, també s'ha expressat en favor dels dos estats i ha dit que Israel "ha de respondre per les seves atrocitats":

"Hem condemnat les víctimes civils de tots dos bàndols. Les operacions militars d'Israel han escalat ignorant la vida humana."

Bin Farhan ha dit que la treva actual és "insuficient" i s'ha queixat que l'ajuda humanitària no estigui arribant al nord de la Franja de Gaza.

La cimera de la Mediterrània demana des de Barcelona allargar la treva de Gaza
43 països participen en el vuitè Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (EFE/Quique García)

Abans que la cimera es reunís al recinte de l'antic Hospital de Sant Pau de Barcelona, simpatitzants de la causa palestina han fet un minut de silenci davant de la Sagrada Família, que és a prop.

Ho han fet en record de les més de 14.000 víctimes mortals dels bombardejos i atacs a la Franja de Gaza per part de l'exèrcit d'Israel, des dels atacs de Hamas del 7 d'octubre que van matar 1.200 israelians.

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
Anar al contingut