La baixada d'emissions per la pandèmia, irrellevant per frenar la crisi climàtica
L'acció de Rebel·lió o Extinció a la Puerta del Sol, aquest divendres a Madrid (EFE)

La baixada d'emissions per la pandèmia, irrellevant per frenar la crisi climàtica

Global Carbon Project calcula que el 2020 poden baixar fins a un 7%, però la concentració de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera continua augmentant

Cori Calero / Josep Maria CampsActualitzat

La plaça de Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert aquest divendres de sabates per reclamar una recuperació en clau ecològica després de la pandèmia.

Ha estat una acció organitzada pel moviment Rebel·lió o Extinció amb el lema "Covid avui, crisi climàtica demà, actuem ja!", i que reclama una resposta ciutadana per frenar-la.

Les sabates han pres així el lloc dels ciutadans, que no poden manifestar-se degut precisament a la crisi del coronavirus. I no només ho han fet a Barcelona: s'han manifestat a 11 ciutats d'Espanya.


 

La baixada d'emissions per la pandèmia, irrellevant per frenar la crisi climàtica
Acció de Rebel·lió o Extinció aquest divendres a Barcelona: sabates manifestant-se contra la crisi climàtica
 

Baixada d'emissions

S'ha parlat molt, per cert, que aquesta crisi del coronavirus està tenint un efecte que, aparentment, va en la línia d'aquesta reclamació: la baixada de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Això ha estat degut a la frenada excepcional en el consum energètic al món sencer, sobretot en el transport. A Espanya les emissions de gasos han arribat a baixar el 32% el mes d'abril, tot i que el maig han tornat a pujar.

Fins al 17% al món

La reducció més important és la del sector de l'automòbil, mentre que les emissions que sí que han augmentat, però poc, són les del consum energètic de les llars.

A nivell mundial aquesta reducció ha arribat a ser de la meitat, al voltant d'un 17% també a l'abril. Són dades recopilades per l'organització internacional Global Carbon Project, GCB.

Irrellevant contra el canvi climàtic

Els experts d'aquesta organització calculen que la baixada d'aquesta primavera pot suposar que el 2020 l'emissió de gasos efecte hivernacle baixi entre un 5% i un 7% respecte el 2019.

Segons GCB, malgrat que des de la Segona Guerra Mundial no hi ha hagut una baixada tan gran d'emissions, serà irrellevant en el còmput general d'emissions.

Ho afirma que el director de GCB, Pep Canadell, que recorda les quantitats enormes de CO2 que van a parar anualment a l'atmosfera:

"Ara estem emetent cada any 40.000 milions de tones, i el fet d'haver-ne emès un 5% menys, en comptes de 40 ara n'emetrem 38.000 milions, per un any, i cada any n'estem emetent 40.000, i l'any que ve n'emetrem 40.000 una altra vegada, i per estabilitzar el clima sabem que hem d'anar a zero."

El director del Global Carbon Project, Pep Canadell


El CO2 continua pujant

De fet, les concentracions de CO2 a l'atmosfera segueixen batent rècords. Així que els científics alerten: la crisi climàtica serà molt més devastadora que la del coronavirus i no hi haurà cap remei, com una vacuna, que la pugui aturar.

Però per al que sí que ha servit la pandèmia és per comprovar que canviar la nostra manera de viure i reduir, per exemple, el trànsit rodat, una de les principals fonts d'emissió, és possible.

"Sembla que tots corríem massa i sense massa raó, i hem vist que podem fer coses amb molta més qualitat per a la nostra vida sense viatjar tant i sent molt efectius."

El canvi climàtic, "crònic i a mig termini"

Segons l'ecòleg Josep Peñuelas, investigador del CREAF i del CSIC, la crisi climàtica és molt més greu que la del Covid-19, però no la percebem massa perquè encara no la tenim tant a sobre:

"El problema del canvi climàtic és crònic i és a mig termini. Per això no el veiem tan immediat, però és molt més global i molt més important, perquè no afecta només a persones i sistemes sanitaris, sinó que afectarà a tot. I com més tard comencem a actuar, més difícil serà de solucionar. I és per això que advoquem que aquest moment de la recuperació la fem el més sàviament possible, descarbonitzant la societat."

L'ecòleg del CREAF i el CSIC, Josep Peñuelas

Aquest divendres Rebel·lió o Extinció ha sortit al carrer un cop més per reclamar precisament això, però només amb sabates.

I l'altra organització planetària que ho reclama també els divendres, Fridays for Future, ara fan les manifestacions en línia, a les xarxes socials.

És a dir, han desaparegut dels carrers, però continuen manifestant-se, perquè la biosfera continua cremant-se, i les flames són cada vegada més grans que mai.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Crisi climàtica
Anar al contingut