Interior d'un institut de secundària de Niça, tancat pel coronavirus (Reuters / Eric Galliard)
Interior d'un institut de secundària de Niça, tancat pel coronavirus (Reuters / Eric Galliard)

L'11 de maig, inici de la desescalada a França amb obertura de comerços i escoles

La tornada a la normalitat es farà de forma progressiva i s'adaptarà a la situació sanitària de cada regió

Laura Galán / AgènciesActualitzat

Si la situació no empitjora, l'11 de maig serà el principi de la desescalada de l'alarma per coronavirus a França. A partir d'aquest dia, que cau en dilluns, totes les botigues –però no els bars i restaurants– podran tornar a apujar persianes.

Això sí, s'hauran de complir les presivions de reducció dels casos de Covid-19. Si no, el confinament s'allargarà més enllà d'aquest data.

L'anunci l'ha fet el primer ministre francès, Édouard Philippe

Quan obrin les botigues s'hauran de mantenir mesures de seguretat, com la limitació del nombre de persones que poden ser alhora en un establiment per garantir la distància d'un metre.

"L'ús de mascareta es recomanarà tant al personal com als clients."

Els propietaris podran prohibir l'entrada a qui no porti mascareta.

Pel que fa els grans centres comercials de més de 40.000 metres quadrats, on hi pot haver aglomeracions, el govern francès deixa la decisió de poder obrir o no en mans dels ajuntaments.


Tornada progressiva a l'escola

La tornada a les aules a França es farà de manera progressiva i en funció dels cursos.

Els primers de reincorporar-se seran els alumnes d'infantil i primària, que ho faran a partir del mateix dia 11. Els dels primers cursos de secundària ho faran a partir del 18. I el més grans, els dels últims cursos de secundària i de batxillerat, no sabran quan tornen fins a finals de maig.

A les escoles bressol només hi podrà haver 10 nens per classe i, a les escoles de primària, un màxim de 15.

La tornada, segons Philippe, serà esglaonada i voluntària.


Desescalada per territoris

La desescalada s'adaptarà a la realitat de cada territori. Per exemple, els parcs i jardins només obriran als departaments on el coronavirus "no circuli de forma activa". Les platges, tancades des del principi del confinament, no es reobriran fins almenys l'1 de juny.

Els departaments es dividiran en "vermells" i "verds" en funció de la incidència de la pandèmia.

La desescalada es marcarà segons si la circulació del virus continua activa; si les UCI estan sota pressió; i si el sistema local de tests de detecció està a punt.

Els ciutadans podran sortir de casa sense la declaració jurada, que, ara mateix, és obligatòria. Però la necessitaran per a desplaçaments de més de 100 quilòmetres, que només es permetran per motius familiars o professionals urgents.

Els contagiats per coronavirus seran aïllats a casa o en hotels que posarà a la seva disposició l'Estat.
 

La temporada de futbol, acabada

Els grans museus, els cinemes i les sales de concerts i espectacles continuaran tancats i els actes amb més de 5.000 persones continuaran prohibits fins al setembre.

"La temporada 2019-2020 d'esport professional, sobretot el futbol, no es podrà reprendre."

Les concentracions de persones, tant en espais privats com a la via pública, es limitaran a 10.

Al transport públic s'haurà de portar mascareta obligatòriament i s'haurà de deixar un seient lliure entre passatgers per respectar la distància social.


Pendents de l'evolució a la baixa dels casos

Totes aquestes mesures de desescalada previstes es portaran a terme si el nombre de contagis i morts confirma les expectatives. Si no, se suspendrà el desconfinament.

"Si els indicadors no estan a punt, no hi haurà  desconfinament l'11 de maig."

Fins aquest dilluns, el nombre oficial de morts per coronavirus a França ha estat de 23.293 persones. Una xifra que s'acosta a la d'Espanya, 23.822, tot i que el nombre de contagis és molt inferior.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus França
Anar al contingut