Barcelona

JxSí i la CUP tanquen la proposta d'acord que diumenge votarà l'assemblea cupaire

La reunió d'aquest dilluns ha estat determinant per deixar pràcticament enllestida la proposta

RedaccióActualitzat

Els equips negociadors de Junts pel Sí i la CUP han tancat el document definitiu que se sotmetrà a votació en l'assemblea que la formació anticapitalista farà aquest diumenge a Girona. La reunió d'aquest dilluns ha estat determinant per deixar pràcticament enllestida la proposta. De fet, quan va acabar la reunió, la direcció de JxSí va continuar treballant als despatxos fins passades les 11 de la nit. Aquest dimarts uns i altres s'han tornat a trobar al Parlament per incloure els últims detalls d'un preacord que presentaran, per separat, en dues rodes de premsa.

Les últimes trobades han estat marcades pels resultats del 20-D, ja que, el mateix diumenge, la CUP, en un comunicat, va tornar a demanar un candidat a president de consens, que no sigui Artur Mas. Els principals esculls van ser els ja coneguts: el model econòmic, amb les privatitzacions i els concerts sanitaris i educatius, i el que per als cupaires és el desgast d'Artur Mas.

Sobre aquestes negociacions, l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat va dir que Junts pel Sí han estat poc receptius a les propostes de la formació antisistema i que per això encara no s'ha pogut tancar un acord. En declaracions al "Més 3/24", Arrufat va explicar que diumenge seran els militants, a l'assemblea de Girona, els qui decidiran: "Crec que hi ha hagut molta voluntat pedagògica cap a nosaltres de Junts pel Sí i poca receptivitat. Finalment hem decidit que Junts pel Sí faci l'oferta que hagi de fer, nosaltres ho portarem a l'assemblea i els 3.000 militants acabaran decidint sobre les diferents opcions". Arrufat ha explicat que "si l'assemblea ratifica una decisió, aquesta serà la que valdrà". Des de Junts pel Sí s'afirma que es pot arribar a una entesa amb la CUP.

Primera comissió de la legislatura

Mentrestant, el Parlament ha constituït aquest matí la primera comissió de la legislatura, la corresponent a la de l'Estatut dels Diputats. Es tracta d'una comissió que pot començar a funcionar reglamentàriament encara que no s'hagi investit un president. Per contra, les comissions legislatives continuen bloquejades a l'espera d'un acord entre Junts pel Sí i la CUP. La diputada de JxSí Magda Casamitjana ha estat escollida presidenta de la comissió. També aquest dimarts ha quedat constituïda la Diputació Permanent, el màxim òrgan parlamentari durant les vacances parlamentàries.

La cambra, d'altra banda, ha designat aquest matí els 8 senadors autonòmics. N'hi ha quatre de Junts pel Sí: l'exconseller Josep Lluís Cleries, l'exdiputada al Parlament Elisabeth Abad, l'exalcaldessa de Sallent Mireia Cortés i l'ex-secretari de les joventuts d'ERC Bernat Picornell. Per Ciutadans, Francesc Xavier Alegre, pel PSC l'expresident de la Generalitat José Montilla, per Catalunya Sí que es Pot l'ex-diputada al Parlament Sara Vilà, i pel PP, el president del grup parlamentari, Xavier García-Albiol.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut