Vista general de l'hemicicle del Parlament, en el ple del 17 de desembre passat (ACN / Mariona Puig)
Vista general de l'hemicicle del Parlament, en el ple del 17 de desembre passat (ACN / Mariona Puig)

JxCat aprova el pressupost del Parlament amb Cs i PP i obre una altra crisi amb ERC

Els republicans, el PSC i la CUP s'han abstingut i els comuns han votat en contra dels comptes, que ara s'han d'aprovar al ple de la cambra

Actualitzat

Nova crisi entre Junts per Catalunya i Esquerra, en aquest cas per la votació a la mesa del Parlament del pressupost de la cambra, d'uns 63 milions d'euros.

A la reunió de la mesa ampliada, els comptes s'han aprovat amb el suport de JxCat, Ciutadans i PP, mentre que els republicans s'han abstingut, igual que els socialistes i la CUP. Els comuns hi han votat en contra, contraris a l'augment de l'1,75% del sou dels diputats.

 

 

Diferències sobre la Francofonia i els 40 anys de la cambra

ERC assegura que s'han abstingut perquè la proposta presentada pel vicepresident primer, Josep Costa (JxCat), ha deixat fora del pressupost una partida per acollir una cimera de parlaments de la francofonia a Barcelona, ni tampoc una altra per fer difusió del 40è aniversari del Parlament.

 

Costa i Torrent, amb el lletrat Joan Ridao, en la reunió de la mesa d'aquest dimarts (ACN / Bernat Vilaró)

 

La divergència d'opinions també afecta l'augment del sou dels diputats, que s'incrementa el mateix percentatge que el 2019, una mesura amb la qual Esquerra no està d'acord. Els també republicans han criticat que, per tirar endavant el pressupost, JxCat s'hagi sumat a Cs i PP.

 

 

JxCat assegura que Esquerra volia augmentar la partida destinada a celebrar l'aniversari del Parlament de 300.000 a 600.000 euros per incloure la trobada de la francofonia. També critiquen que els republicans que pretenien incloure un apartat per a publicitat institucional sobre els actes del 40 anys del Parlament.

Des de JxCat consideren que aquestes partides no són necessàries i consideren que la quantitat destinada a promocionar els 40 anys del Parlament era publicitat de la figura de Torrent.

 

La reunió de la mesa del Parlament ampliada d'aquest dimarts a la cambra catalana (ACN / Bernat Vilaró)

 

JxCat també ha criticat que el president de la cambra, Roger Torrent, no hagi votat a favor dels comptes:

 

 

En una entrevista a "Els Matins" de TV3, Roger Torrent, ha defensat que no va votar els pressupostos perquè "no hi havia recursos per l'acció exterior de la institució, que és una prioritat per Esquerra". 

"És important l'acció exterior del Parlament amb l'assemblea de parlaments francòfons, que vam aconseguir que aquest 2020 es faci aquí. Per fer-la necessitem recursos i ara no hi són. En la proposta de JxCat i Cs no hi consta la projecció exterior."

 

Votació al ple de cara al febrer

El ple ha de votar la proposta de pressupost avalada per la mesa. No s'espera que s'inclogui en la sessió convocada per a la setmana vinent, de manera que els comptes podrien arribar a l'hemicicle per al ple del 5 i 6 de febrer.

Els tres grups que han votat a favor dels comptes esperen que hi hagi prou majoria al ple per tirar-los endavant de manera definitiva, a l'espera de sumar-hi més suports.

Si s'aproven aquests comptes, s'incorporaran automàticament al projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat, que el govern està negociant amb els comuns.

 

El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple del 4 de gener (ACN / Bernat Vilaró)

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaJxCatERCPSCEn comúPPCsCUP
Anar al contingut