Acord pels pressupostos: l'IRPF baixarà per a les rendes baixes i pujarà per a les altes
Govern i comuns han presentat aquest dilluns un acord en matèria d'ingressos i fiscalitat pels pressupostos del 2020 que també inclou canvis en la llei de successions
Acord pels pressupostos: l'IRPF baixarà per a les rendes baixes i pujarà per a les altes

Acord pels pressupostos: l'IRPF baixarà per a les rendes baixes i pujarà per a les altes

Govern i comuns han presentat aquest dilluns un acord en matèria d'ingressos i fiscalitat pels pressupostos del 2020 que també inclou canvis en la llei de successions

Redacció Actualitzat
TEMA:
Pressupostos de la Generalitat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Govern i comuns han anunciat aquest dilluns l'acord sobre ingressos dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, amb consensos en matèries com la reforma del tram autonòmic de l'IRPF, la reforma de l'impost de successions i la creació d'impostos mediambientals.

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, n'ha fet la presentació a la seu del departament després d'una nova reunió amb els comuns amb què s'ha escenificat l'entesa entre les dues parts.

"Hem tancat un acord fiscal basat en tres idees: progressivitat, fiscalitat verda i justícia fiscal. Per blindar l'estat del benestar."


A la roda de premsa d'Aragonès també ha estat present la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que més tard també ha intervingut.

En la reunió d'aquest dilluns entre el govern i el comuns, la delegació de la formació morada ha estat encapçalada per la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach.

 

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, i el diputat David Cid (ACN/Bernat Vilaró)

 

Aragonès ha explicat que l'acord assolit entre el govern i els comuns afecta sis figures tributàries existents: l'impost de la renda, el de successions, el de transmissions patrimonials, el d'estades en establiments turístics, el dels habitatges buits i el de les begudes ensucrades envasades.

En total, el vicepresident ha valorat que les mesures acordades amb els comuns permetran augmentar la recaptació anual en 543 milions d'euros anuals, que aquest primer any d'aplicació, el 2020, seran 173 milions.


"Un primer pas"

Després de desglossar l'acord en l'àmbit dels ingressos, Aragonès l'ha valorat com "un primer pas".

"Avui fem aquest primer pas. Un primer pas que ens ha de permetre acabar de tancar els pressupostos en l'àmbit de les despeses. Hi estem treballant intensament, hem avançat molt. En les pròximes setmanes i en els pròxims dies ho acabarem de tancar, perquè les prioritats les compartim."


Entre aquestes prioritats, Aragonès ha citat, entre d'altres, la necessitat de recuperar el finançament de les escoles bressol, de dotar pressupostàriament la renda de garantia i la rebaixa de les taxes universitàries".

 

Pere Aragonès, vicepresident i conseller d'Economia, aquest matí, en la roda de premsa de presentació de l'acord amb els comuns sobre fiscalitat (EFE/Quique García)

 

Agraïment als comuns

El vicepresident i conseller d'Economia ha volgut agrair i reconèixer al grup parlamentari dels comuns "haver acceptat la responsabilitat i el repte d'abordar aquesta negociació", que va començar "des de posicionaments allunyats", per "poder avançar com a país".

Aragonès, ha explicat, a més, que la negociació amb els comuns "no ha estat fàcil, ha estat complexa".


Impost de la renda

La primera és l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, l'IRPF. En aquest àmbit s'ha presentat una rebaixa fiscal per als contribuents amb els nivells de renda més baixos: el mínim exempt passa de 5.550 euros a 6.105 euros per als contribuents que ingressin fins a 12.450 euros anuals.

Aragonès ha explicat que se'n beneficiaran més de 200.000 contribuents i ha volgut remarcar que és "la primera rebaixa fiscal en les últimes dècades".

"Per primera vegada en les darreres dècades, a Catalunya s'aprovarà una rebaixa fiscal a la classe treballadora, a les persones que tenen ingressos que estan en una situació de més precarietat, amb ingressos més baixos."


Encara dins de l'impost sobre la renda, aquesta mesura es compensa amb pujades en els trams més alts de l'IRPF, una mesura que afectarà "poc més de 50.000 contribuents, que són els que més ingressen", ha explicat Aragonès, que faran "un esforç" per "beneficiar els 200.000 contribuents que menys ingressen".

Aragonès ha posat aquesta doble correcció com a exemple de "redistribució i progressivitat fiscal".

En concret, el tram quart, que anava de 53.000 euros a 120.000 es dividirà en dos trams: el primer, fins a 90.000 euros, es mantindrà en la tributació actual del 21,5 per cent. En canvi, de 90.000 fins a 120.000 euros, pujarà dos punts, fins al 23,5 per cent.

El següent tram de tributació, de 120.000 a 175.000 euros, pujarà fins al 24 per cent.

 

Aragonès i Albiach, amb les delegacions del govern i dels comuns, aquest matí al Departament d'Economia (EFE/Quique García)

 

Impost de successions

La segona figura fiscal modificada és l'impost de successions.

En aquest àmbit, per una banda, es tindrà en compte el patrimoni preexistent a l'hora de pagar l'impost.

Per l'altra, també es recupera la progressivitat en la bonificació de la quota. Es manté la bonificació del 99 per cent per als cònjuges, però a partir d'aquí podrà ser des del 60 per cent fins al zero per cent per a les herències de més de 3 milions d'euros.

L'impacte pressupostari anual d'aquesta reforma es calcula en uns 190 milions d'euros.


Impost de transmissions patrimonials

La tercera figura modificada és l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que es paga quan es compra un habitatge. Hi haurà una reducció del 50 per cent de l'impost per a les famílies monoparentals que adquireixin un habitatge i que no ingressin més de 30.000 euros anuals, que pagaran un 5 per cent en comptes d'un 10 per cent.


Impost d'estades en establiments turístics

En aquest cas la revisió és a l'alça, per "ajustar les tarifes" que s'havien establert l'any 2012, quan es va crear la taxa," en la línia del que fan les ciutats a Europa que són competidores de Barcelona i de Catalunya (...) sense situar-nos en els nivells màxims".

Aragonès ha recordat que aquest impost és una quantitat fixa que no està relacionada amb el preu de l'habitació de l'hotel, i ha calculat un impacte anual de 20,9 milions d'euros.


Impost sobre habitatges buits

S'"ajusta" una de les bonificacions per a grans tenidors.


Impost sobre begudes ensucrades envasades

Es fa un "petit arrodoniment a l'alça dels cèntims per litre", aprofitant que s'ha tornat a impulsar el seu reglament després de la "validació per part del Tribunal Constitucional".


Nou impost mediambiental

Aragonès ha anunciat "una nova proposta impositiva, sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient". Té dues parts. La primera és la producció, emmagatzematge o transformació d'energia elèctrica. La segona, el transport d'energia elèctrica i les instal·lacions de telefonia i telecomunicacions.

Aragonès ha aclarit que "no afecta ni l'autoconsum ni la producció d'energia elèctrica amb energia solar, eòlica, biomassa o gas".

 

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el vicepresident del govern, Pere Aragonès (ACN/Bernat Vilaró)

 

Un acord anunciat

Dimecres passat, Aragonès ja s'havia mostrat confiat que no trigaria a assolir-se un acord no definitiu -un preacord, de fet- centrat en l'àmbit dels ingressos i fiscalitat, però no de les despeses.

"Avancen especialment en l'àmbit d'ingressos i, per tant, espero que a principis de la setmana vinent estiguem en condicions d'anunciar un preacord en matèria d'ingressos per als pressupostos de l'any 2020."


Albiach, per la seva banda, va explicar aquest dissabte que "s'han fet bons avenços en el tema de la reforma fiscal" i va remarcar qüestions com la rebaixa de les taxes universitàries i la reforma fiscal per "blindar els serveis públics".

Amb tot, va afegir que "encara queda molta feina per fer" en matèries com la "despesa en cada departament".

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut