Laura Borràs aplaudeix, entre Josep Rull i Jordi Turull, en el final del Congrés Nacional de Junts (ACN/Miquel Vera i Carola López)

Junts mantindrà Borràs com a dirigent encara que arribi a tenir una condemna ferma

Junts estableix que els militants processats en casos de corrupció on hi hagi "lawfare" no seran suspesos

RedaccióActualitzat

Junts ha tancat la segona part del seu congrés nacional, celebrada aquest cap de setmana a l'Hospitalet de Llobregat, reafirmant la voluntat de reactivar el procés. 

Es vol convertir el pròxim 1 d'octubre, cinquè aniversari del referèndum celebrat el 2017, en el punt d'inflexió per culminar-ne el mandat.

Amb l'estratègia política aprovada amb el 99% dels vots, el partit assegura que ha sortit enfortit d'aquest congrés, sota el lideratge de Laura Borràs i Jordi Turull

Laura Borràs, presidenta de Junts, durant el discurs de tancament del Congrés Nacional (ACN/Miquel Vera i Carola López)

Borràs considera que Junts ha aprovat "una gran esmena a la totalitat als que diuen que la independència és impossible".

Josep Rull, d'altra banda, ha estat elegit president del Consell Nacional.

Pel que fa a la taula de diàleg que ha de reunir-se aquesta setmana que ve, Junts la dona per enterrada fins que hi pugui haver una negociació real amb el govern espanyol i entén que ara només és una coartada per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat. 


Suport a Borràs

Aquest dissabte, Junts ha deixat clar que mantindrà Borràs com a militant i, per tant, com dirigent del partit encara que arribi a tenir una condemna ferma. Així ho recull el canvi introduït en la ponència organitzativa debatuda en el congrés.

El partit ha decidit que les persones processades per corrupció en casos on el partit consideri que hi ha "lawfare" (persecució judicial per motius polítics) no seran suspeses ni expulsades.

Preguntada per si aquesta modificació afecta la presidenta de la formació, Laura Borràs, pendent de l'obertura de judici oral per un presumpte cas de fraccionament de contractes, la responsable de la ponència, Violant Cervera, ha dit que aquest i altres casos que puguin arribar quedaran en mans de la Comissió de Garanties del partit.

Ara mateix, la formació considera que es tracta d'un cas de persecució judicial.

Fins ara, els estatuts de Junts, seguint el que marca la llei de partits polítics, establien la suspensió "automàtica" de qualsevol afiliat contra el qual es dictés interlocutòria d'obertura de judici oral "per un delicte relacionat amb la corrupció". També s'hi preveia l'expulsió del partit si hi havia condemna ferma.

Dissabte al matí, Borràs ha intervingut davant de la militància i ha assegurat que els sis anys de presó i 21 d'inhabilitació que li reclama la Fiscalia per un presumpte delicte de prevaricació quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) no pararan la seva feina al capdavant del Parlament.

També ha defensat que seguir al càrrec malgrat l'acusació del ministeri públic és la millor manera de "prestigiar" la institució. Borràs també ha assegurat que la seva és, en el fons, una causa política dirigida per l'Estat amb l'objectiu de tenir "agenollat i atemorit" l'independentisme.

Borràs ha rebut el suport del secretari general, Jordi Turull, que li ha assegurat que tindrà la militància al darrere si la volen fer caure.


Les altres decisions del Congrés

Junts també ha avançat en altres qüestions. La ponència política, per exemple, no entra a prohibir els pactes municipals amb el PSC i, per això, de moment no es trencarà amb els socialistes a la Diputació de Barcelona, tot i que era una voluntat de Laura Borràs en assumir la direcció de Junts.

El partit prioritzarà l'acord amb formacions independentistes a les municipals. I, sobre la continuïtat del govern, es planteja una consulta als militants però sense concretar una data.

Tampoc té termini l'activació de la declaració d'independència, però Junts ha marcat perfil per reivindicar el pròxim 1 d'octubre com a punt d'inflexió per culminar el procés.


Rebuig a la taula de diàleg

Junts per Catalunya ha estat contundent a assegurar que la taula de diàleg ja no té més recorregut perquè és perjudicial per a la mobilització del moviment independentista, i per reforçar la visió internacional del conflicte català.

Amb la nova estratègia política, el partit marca distància amb Esquerra i rebutja tornar a asseure's a negociar amb el govern espanyol perquè no aborda l'autodeterminació ni l'amnistia.

 

ARXIVAT A:
Laura BorràsJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut