Pla general de l'hemicicle, durant el debat de política general (Europa Press/David Zorrakino)
Pla general de l'hemicicle, durant el debat de política general (Europa Press/David Zorrakino)

L'oposició, al debat de política general: entre el "déjà-vu" i els "cops de xec i anuncis"

RedaccióActualitzat

Unes vuit hores han tingut els grups per valorar la intervenció del president Aragonès en el debat de política general. El pla anticrisi i la proposta d'un acord de claredat inspirat en la via canadenca per a un referèndum efectiu han centrat les respostes dels grups. El líder del PSC-Units, Salvador Illa, ha estat el primer d'intervenir. L'han seguit Vox, la CUP, els Comuns, Cs, el PP i, finalment, Junts i ERC.

Aragonès ha decidit respondre rèplica a rèplica, partit a partit.


Salvador Illa (PSC)

El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha desmarcat de la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per arribar a un acord de claredat sobre el referèndum. "No hi estic d'acord, crec que no resol res i, amb tots els respectes, és un 'déjà vu'", ha replicat durant el debat de política general.

El socialista li ha dit a Aragonès que està a favor de "votar acords", però no de "votar ruptures" i ha insistit que cal obrir "un diàleg entre catalans".

D'altra banda, Illa també s'ha referit a l'escut social que ha anunciat Aragonès per respondre a la crisi, i tot i que ha remarcat que és "insuficient" li ha ofert el seu suport per tirar-lo endavant. El socialista ha assegurat que abans de les pròximes dues setmanes li farà arribar propostes per "millorar o incorporar mesures" a la iniciativa d'Aragonès.

 

Ignacio Garriga (Vox)

El diputat de Vox Ignacio Garriga ha arrencat la intervenció en el debat de política general denunciant que Catalunya està "immersa des de fa 10 anys en un procés d'autodestrucció interna que pateixen els ciutadans, i sembla que no ha arribat al punt més àlgid."

Segons Garriga, ha estat còmplice d'aquest procés l'estat de les autonomies i, en concret, els acords amb els governs del PP i el PSOE. "Gran part dels problemes que avui patim vénen d'aquells lamentables acords", ha afirmat. També ha vaticinat que no hi haurà "mai" un referèndum per la independència. "La unitat de la nació no es discuteix ni es vota", ha manifestat.

Garriga assegura que la principal feina de Vox al Parlament és "liderar la dissidència política i ideològica" davant del "consens que tots vostès tenien pactat des de fa dècades".

La vicepresidenta del Parlament amb funcions de presidenta, Alba Vergés, ha cridat l'atenció tres vegades a Garriga per haver vinculat immigració amb delinqüència i inseguretat.

 

Eulàlia Reguant (CUP)

Eulàlia Reguant, portaveu de la CUP-Un Nou Cicle per Guanyar, fixa les tres crisis que identifica el seu grup: econòmica, ecològica i democràtica.

Pel que fa a la primera, Reguant ha assegurat que la inflació és causada "pels beneficis de les empreses", i reclama que és aquí on s'ha d'actuar.  I apunta que la crisi "és el sistema". Sobre la crisi climàtica, la portaveu critica que es facin campanyes per la transició ecològica quan creu que cal "un canvi de fons i radical". Al seu parer, ha defensat, calen mesures clares i "una reversió de les polítiques del liberalisme i el neoliberalisme".

Reguant ha parlat també de l'extrema dreta: "Els tenim a dins", ha dit. "La normalització del feixisme no és només la seva presència a les institucions, també és comprar el seu marc i el seu govern està un pas de fer-ho", ha etzibat. Per Reguant, Aragonès ha fet un discurs "autocomplaent". "Vostè ha fet un discurs més propi de la patronal que d'un president de la Generalitat", ha afirmat. I ha afegit: "Només hem vist cops de xecs i anuncis".

I en la carpeta nacional, Reguant ha fet referència a la proposta de "l'acord de claredat". La portaveu de la CUP ha criticat que "La Moncloa no ha trigat ni 30 minuts a descartar-la".

 

Jéssica Albiach (En Comú Podem)

La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha qüestionat el pla contra la inflació que el president Aragonès ha anunciat al matí. "Vostè en diu escut social, nosaltres colador, perquè està ple de forats i no n'hi ha ni per començar", ha afirmat.

Albiach també ha criticat l'ajut de 100 euros per infant escolaritzat, que "no arribaria com a mínim fins al juny del 2023". "No seria millor per a les famílies amb infants una ajuda per al menjador escolar, perquè no paguin l'increment de preu dels aliments? No seria millor la gratuïtat del menjador? Una bona política de rendes?", s'ha preguntat.

"La feina no els dona de si. No estan transformant el país", ha afirmat. "Parla de quatre transformacions i no n'executa ni una", ha sentenciat. "Tal com està el país, no pot haver-hi dosis de triomfalisme", ha afegit, citant com un dels aspectes a millorar els resultats dels alumnes a les competències bàsiques.

La dirigent dels comuns ha lamentat els "debats estèrils" dins del govern i ha aplaudit que Aragonès hagi defensat ara l'anomenat "acord de claredat" per aconseguir un referèndum pactat amb el govern espanyol: "Benvingut a la proposta que va fer En Comú Podem fa 5 anys. Jo mateixa vaig defensar-lo davant el president Torra i vostès deien que era una pantalla passada."

 

Carlos Carrizosa (Cs)

Carlos Carrizosa, president del grup de Ciutadans, ha començat criticant que el president mantingui el seu "projecte rupturista", quan "la principal preocupació de la ciutadania és l'economia".

"El procés distreu de l'essencial, atura el desenvolupament, divideix la societat i fa sortir el pitjor de cadascú", ha dit. Al seu entendre, "és un moviment polític perniciós i amb carències democràtiques" i una formidable coartada populista per culpar Espanya de la ineficàcia del govern".

En aquesta línia, ha criticat la proposta de l'acord de claredat que ha fet el president. Una opció que creu que "no és seriosa" i que no és extrapolable a Catalunya i a Espanya.

 

Alejandro Fernández (PP)

El debat s'ha reprès amb la intervenció del president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, que ha considerat que Pere Aragonès "ha liquidat l'1 d'Octubre":

Fernández ha acusat el govern de voler "aprofitar-se del somni de la independència" i ha dit que, si ell fos independentista, els enviaria "a pastar fang".

Sobre l'absència d'Aragonès a la manifestació de la Diada i les crítiques per ser "el botifler més gran del regne", Fernández ha afirmat: "Oi que no mola gens que l'insultin? Ho dic perquè quan només ens insultaven a nosaltres, tot era 'hi-hi, ha-ha'".

 

Albert Batet (Junts)

Albert Batet, president del grup de Junts, demana a Aragonès més concreció, "si no haurem de fer una qüestió de confiança com la que es va sotmetre el president Puigdemont".

En un dels moments més baixos de la relació entre els dos socis de govern, Batet retreu que "hi ha punts del pacte que no s'estan complint".

"El moll de l'os és la confiança. Com podem confiar ara en una nova proposta si no es compleix l'acord que va facilitar la seva investidura?"

Junts ha concretat els tres punts que no s'estan complint, segons ells: direcció estratègica de l'independentisme, unitat a Madrid i que la taula de diàleg sigui per parlar només d'amnistia i autodeterminació. Però assegura que volen "ser constructors de confiança".

Batet, que ha iniciat la seva intervenció amb un missatge de suport de Laura Borràs, ha afegit: "No es pot actuar de forma unilateral", i ha insistit que "abans d'eixamplar la base, hem de cuidar la base".

El president Aragonès no ha sortit a respondre l'última rèplica de Batet. Sí que ha pres la paraula al final de tot del debat per respondre a Junts que no contribuirà a "sotmetre les institucions catalanes a una incertesa i una interinitat que els ciutadans de Catalunya no mereixen".

 

Josep Maria Jové (ERC)

Des d'ERC, Josep Maria Jové, ha demanat "corresponsabilitat" als socis de l'executiu de coalició. "Sense corresponsabilitat potser és que no hi ha coalició, i ho hauran de dir els que s'hi encaparren cada dia", ha assegurat després de dir "som aquí per empènyer el govern, no per fer-lo recular".

Jové ha manifestat que Esquerra defensa el consens estratègic de l'independentisme, però ha afegit que "només s'entén si es pensa molt més enllà dels partits, dels populismes simplistes i dels personalismes".

ARXIVAT A:
Debat política general
Anar al contingut