L'exdiputada de Junts Cristina Casol en un ple del Parlament
L'exdiputada de Junts Cristina Casol en un ple del Parlament (ACN/Nico Tomás)

Junts es querella contra l'empresa que va investigar la denúncia de Casol per assetjament

El partit creu que l'informe sobre el cas és esbiaixat, sense fonament i amb conclusions greument ofensives

RedaccióActualitzat

Junts ha presentat una querella per injúries contra l'empresa externa que va investigar la denúncia de la seva exdiputada Cristina Casol, per presumpte assetjament dels seus companys de grup parlamentari.

El partit creu que l'informe que va elaborar l'empresa per encàrrec del Parlament és esbiaixat, sense fonament i amb conclusions greument ofensives. Junts argumenta que s'han vulnerat els seus drets sense que s'hagi pogut defensar. A més, diuen que l'informe havia de ser confidencial i hi veuen "intencionalitat política".

El document elaborat per un grup d'advocades conclou que no es van poder provar les acusacions d'assetjament i discriminació per raó de gènere, però assenyala actituds masclistes en el grup de Junts.

Després de la investigació, Casol va ser expulsada tant del partit com del grup parlamentari, però no va renunciar al seu escó i va acabar la legislatura com a diputada no adscrita.


Comunicat en defensa de les advocades

Des d'Arrels Advocats --despatx d'on forma part una de les treballadores denunciades-- han emès un comunicat donant suport a la seva sòcia i advocada especialitzada en violències masclistes Laura Rodríguez, i també a les altres treballadores que han format part de la comissió d'investigació del Parlament arran del cas Casol.

"Exigim el respecte per la tasca professional de les advocades i altres professionals en la realització de les funcions relatives a l'anàlisi, detecció i erradicació de les conductes masclistes."

Així mateix, demanen l'empara col·legial a l'ICAB i el suport dels companys i companyes de professió.


ERC lamenta que Junts "desacrediti" el protocol

Des d'ERC acusen Junts de deslegitimar el control de l'assetjament al Parlament. La fins ara vicepresidenta primera del Parlament i diputada d'ERC, Alba Vergés, ha criticat, amb una piulada a la xarxa social X (abans Twitter), que Junts hagi presentat la querella:

"Intentar qüestionar les professionals i la seva feina en el protocol del Parlament és o bé no entendre l'eina del protocol, o pitjor, voler-la deslegitimar. Dona un missatge de banalització de les violències masclistes que no podem acceptar de cap manera. Greu error."

En la mateixa línia, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha qualificat de "molt greu" que Junts "no només intenti desacreditar el protocol contra l'assetjament del Parlament", sinó que "ataqui" professionals externes i independents "que aporten més garanties al protocol".

La diputada de Junts Aurora Madaula va presentar una altra denúncia al Parlament en els mateixos termes. Madaula, que va ocupar el càrrec de secretària segona de la mesa en la legislatura passada, va denunciar haver patit assetjament i abús de poder per part de companys de partit en un discurs a l'hemicicle. La legislatura es va acabar sense que s'hagi resolt el seu cas.

ARXIVAT A:
Masclisme Junts
Anar al contingut