Parlament de Catalunya

Junts demana a Aragonès "no parlar per tercers" i PSC i Comuns li reclamen prudència

El PP considera que el discurs d'Aragonès "confirma la infàmia de Pedro Sánchez", la CUP li retreu "triomfalisme", Cs parla "d'aberració democràtica" i Vox de "Catalunya partida"

Actualitzat

Tant el PSC com Junts han marcat distància amb el govern després del discurs de Pere Aragonès en el debat de política general, en el qual ha donat per feta l'amnistia i ha demanat que s'acordi, en la pròxima legislatura espanyola, quan i com fer un referèndum d'independència acordat.

Els primers, instant-lo a la prudència en les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez fins que es resolgui el debat d'Alberto Núñez Feijóo i responent a les demandes de fixar les condicions per a un referèndum apel·lant als últims resultats electorals a Catalunya. I els segons, remarcant que les negociacions són cosa "de partits" i reclamant-li que no parli en nom de tercers.

En conjunt, l'oposició ha acusat el president de triomfalista, han trobat a faltar autocrítica en el discurs i li han recordat que governa amb minoria, amb només 33 diputats.

Després de sentir les crítiques, Esquerra ha exigit "respecte i lleialtat" envers el president de la Generalitat.

El PSC i els Comuns insisteixen en la discreció

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha qualificat de "decebedor, insípid i farragós" el discurs del president, Pere Aragonès, i li ha retret que hagi parlat "com a portaveu d'ERC" en comptes de fer-ho "per a tots els catalans".

La portaveu del PSC, Alícia Romero (Europa Press/David Zorrakino)

Sobre el fet que hagi donat per feta l'amnistia i la condició que en la pròxima legislatura espanyola es parli de com ha de ser un referèndum acordat, Romero ha insistit a demanar "prudència i discreció" si es pretén que les eventuals negociacions per a una investidura de Pedro Sánchez arribin a bon port:

"Les condicions que posi el grup d'ERC ja les trobarem. Avui comença la investidura de Feijóo i, un cop hagi fracassat, com sembla que passarà, ja començaran les negociacions."

Sobre el fons de la proposta, Romero ha replicat acusant Aragonès de no conèixer les "prioritats" dels catalans i apel·lant a com els ciutadans s'han expressat a les urnes en les últimes cites electorals, en referència a la pèrdua de vots de l'independentisme. Tot i les crítiques, no ha exigit un avançament electoral i ha dit que això és potestat del president.

Jéssica Albiach ha instat Aragonès a ser discret (Europa Press/David Zorrakino)

La petició de prudència en les negociacions també l'ha feta la presidenta del grup d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que ha exigit posar l'interès general al davant:

"És important no donar les coses per fetes. Treballar amb discreció. Les negociacions per a la investidura no poden ser una cursa ni una competició entre partits."

Albiach ha titllat de "triomfalista i autocomplaent" el discurs d'Aragonès i ha afegit que han trobat a faltar que fos "més humil" i toqués "de peus a terra". Davant l'horitzó d'haver de buscar suports per a les iniciatives anunciades i, sobretot, els pressupostos, la dirigent dels Comuns ha advertit el president que "si vol acord, ha de deixar enrere la gesticulació".


Junts no se sent "concernit" i replica que Aragonès "no pot liderar la solució"

Per part de Junts, Carles Puigdemont ja ha deixat clar des de Brussel·les que no se sent "concernit" per les paraules d'Aragonès:

"Jo no soc d'Esquerra Republicana, per tant, jo no puc parlar pel que diu ERC ni em sento concernit pel que ERC digui, pacti o deixi de pactar. No té res a veure el que faci Esquerra amb nosaltres."

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha considerat que Aragonès 'no té credibilitat'
La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha considerat que Aragonès "no té credibilitat" (Europa Press/David Zorrakino)

Des del Parlament, Mònica Sales ha contestat a Aragonès que deixi les negociacions als partits: "Li demanem que no parli en nom de tercers, i encara menys que doni res per fet. Aquesta eventual negociació és entre partits, no entre governs."

La portaveu de Junts ha posat en dubte que Aragonès sigui la persona indicada per negociar:

"Qui ha liderat el trencament de la unitat dels partits i les entitats independentistes ara no pot liderar la solució del conflicte polític mitjançant l'autodeterminació. No té credibilitat."

Encara sobre la unitat independentista, Sales ha afegit que Junts és allà on era. "L'hem demanat de manera retirada i no ens hem mogut ni un mil·límetre", ha argumentat.

Sales ha remarcat que Aragonès "oblida una premissa bàsica", que és que encapçala un govern en minoria des de fa gairebé un any, al qual veu "aïllat i inestable".

Després del to contundent de les crítiques, ERC ha afirmat que no entraria a fer valoracions del que havien dit els altres partits, però ha fet una petició. "Hi ha d'haver crítica i debat, i aquest és el lloc perquè hi sigui, però també demanaríem respecte i lleialtat al president actual", ha subratllat la portaveu, Marta Vilalta.

La CUP demana vincular autodeterminació i amnistia

Des de la CUP han instat ERC, Junts i els Comuns a "recuperar el consens" perquè l'amnistia no es desvinculi del dret a l'autodeterminació.

La cupaire Laia Estrada al Parlament (Europa Press/David Zorrakino)

La portaveu, Laia Estrada, ha lamentat que "el centre de gravetat continua ubicat al que passa a Madrid" i ha instat ERC a ser més ambiciosa en qüestions com el català, l'habitatge o l'energètica pública.

PP, Cs i Vox: "infàmia", "aberració" i "Catalunya partida"

Pel Partit Popular, el discurs d'Aragonès donant per feta l'amnistia "confirma la infàmia de Pedro Sánchez". "Ens ha dit que l'amnistia està feta i només és un punt de partida", unes paraules que "probablement seran l'única veritat" de la intervenció del dirigent republicà, ha afirmat la portaveu, Lorena Roldán.

La portaveu del PP, Lorena Roldán (Europa Press/David Zorrakino)

La popular entén que l'amnistia sí que serà un punt de partida però "cap a la desigualtat entre els espanyols". Ha afegit que des del PP faran tot el que sigui a les seves mans "per parar aquesta infàmia" i han etzibat, amb la vista posada a la legislatura espanyola, que "qui no té escrúpols ho té més fàcil, però nosaltres tenim clar que no tot s'hi val".

Des de Ciutadans, Anna Grau ha assegurat que el discurs constata "que es pot donar la legislatura per perduda tant a Catalunya com a Espanya" i ha qualificat tant l'amnistia com el referèndum d'"aberracions inconstitucionals" que aniran girant durant la legislatura "com la roda d'un hàmster".

Anna Grau, de Ciutadans, ha dit que Aragonès "s'ha superat" (Europa Press/David Zorrakino)

Grau ha acusat els independentistes de "distorsionar" la "veritable voluntat majoritària" tant a Catalunya com a Espanya i de voler "clavar un nou cop a la sobirania popular, la convivència i la Constitució."

Europa Press/David Zorrakino
Joan Garriga, de Vox (Europa Press/David Zorrakino)

I el portaveu de l'extrema dreta de Vox, Joan Garriga, ha afirmat que Aragonès defensa una Catalunya "tancada, partida i només per a uns quants" i vol consumar el "lliberticidi de la pluralitat lingüística i la discriminació de la nostra llengua comuna".

 

 

ARXIVAT A:
JuntsPSCEn comúDebat política general
Anar al contingut