El porter de l'edifici calcinat, Julián García, al centre, al costat d'Alberto Núñez Feijóo a la concentració a l'Ajuntament
El porter de l'edifici calcinat, Julián García, al centre, al costat d'Alberto Núñez Feijóo a la concentració a l'Ajuntament

Julián, el conserge que ha salvat desenes de vides anant porta a porta en el foc de València

"Ha avisat tothom i s'ha quedat fins al final": els veïns destaquen l'acte "heroic" del porter, fonamental per escapar-se a temps de les flames

RedaccióActualitzat

Mentre les imatges de l'esgarrifós incendi de l'edifici de València ocupen tots els mitjans de comunicació, molts es fixen en un dels herois inesperats d'aquesta tragèdia, que va salvar més d'una vida en aquest immoble. Sabem que es diu Julián García i que era el conserge de la finca.

L'incendi va començar a la porta 86, a la vuitena planta de l'edifici, on treballava aquest porter des del 2009, quan es va construir l'immoble. El Julián hi arriba a peu o en bicicleta des de casa seva, que és molt a prop, a Mislata.

Tot just adonar-se de l'incendi, en Julián va decidir anar pis per pis per alertar els veïns perquè sortissin de casa i baixessin al carrer al més de pressa possible.

"En Julián ha estat un heroi, va avisar porta a porta i va salvar moltíssima gent."

Els mitjans presents al lloc del sinistre recullen els testimonis d'alguns d'aquests veïns que en Julián va avisar. Un resident explica que el grup de WhatsApp dels veïns d'aquest bloc, on viuen prop de 500 persones,va ple de felicitacions al treballador, recull el diari El Español.

"És el típic treballador atent i eficaç, però avui ha demostrat, a més, tenir un gran coratge i ser una gran persona."

Tots demostren tenir una gran estima pel seu porter: "En Julián és un home meravellós, un porter meravellós", diu l'Encarna Contreras a RNE. L'Encarna vivia a la setena planta i estava veient la televisió quan va veure el fum i el conserge va donar la veu d'alarma, un acte que els veïns van qualificar d'"heroic": "Va avisar tothom i es va quedar fins al final."

Tots els periodistes demanaven on és en Julián, tothom hi volia parlar. Mentre l'Encarna parlava d'ell, sembla que el porter estava sent atès pels equips sanitaris desplaçats al lloc. En aquells moments l'home, aclaparat pels fets, se sent incapaç d'atendre ningú, relata El Español.

L'Encarna explica que només va agafar el mòbil i va sortir a l'escala per baixar corrents amb la resta dels veïns. "Al replà --diu-- no es podia ni respirar", recorda.

 

Va ajudar fins que el fum l'hi va permetre

El porter de l'edifici calcinat s'ha deixat veure aquest dissabte durant el minut de silenci per les víctimes davant l'Ajuntament i ha rebut l'agraïment de molts dels afectats. Després de l'acte, ha recordat com va ajudar els veïns pujant i baixant planta per planta.

Molts veïns han agraït la seva ajuda a Julién en l'acte de record a les víctimes de l'incendi de València
Molts veïns han agraït al Julián la seva ajuda en l'acte de record a les víctimes de l'incendi de València (EFE/Manuel Bruque)

El conserge ha explicat també que va quedar molt impactat quan va picar a la porta 72 i va aparèixer una dona gran: "Va venir una flamarada, la vaig agafar i la vaig treure".

"No vaig comptar les vegades que vaig pujar, però anava tocant totes les portes per avisar."

Ha recordat que va ajudar fins que el fum l'hi va permetre i que coneixia tots els veïns, també els que han perdut la vida, que vivien a les plantes 9 i 10. El foc, ha relatat, avançava molt ràpidament.

El Julián va poder veure també el rescat d'una parella al seu balcó per part dels bombers, unes imatges que han fet la volta al món.

 

Coneixia tots els veïns

Va poder arribar fins al pis 10 o 12 amb l'escala paral·lela. No ho recorda amb precisió. Va veure com els veïns baixaven en grup, però va arribar un moment en què el fum impedia continuar per les escales i els bombers li van demanar que es quedés al pati per si el tornaven a necessitar.

En aquell moment, van col·locar uns ventiladors grans "per treure el fum, però la situació va empitjorar". Queien planxes que s'estaven cremant i llavors el Julián va decidir refugiar-se en un racó de l'entrada per, després, sortir i sortir cap a fora. Reconeix que ho va passar molt malament: "Vaig passar molta por". 


"Sort que no em vaig posar a fer la migdiada"

Al porter s'hi va sumar un altre veí que vivia a la vuitena planta. Diu que es disposava a fer la migdiada quan va sentir pudor de cremat.

"Me'n dec haver deslliurat per mig minut, just. Si hagués anat a dormir, a la planta vuit, no m'hauria salvat ni la providència."

"Volia fer la migdiada, però no la vaig fer", explica a El Debate. Va trucar al conserge, que ja estava avisant els veïns. "Amb tranquil·litat, el porter estava actiu, i em va dir que passava alguna cosa", diu. Amb ell, diu, "vam baixar a buscar una àvia, i la vam treure". Després, afegeix, van buscar les claus del pis on s'havia originat el foc, on no hi havia ningú.

En qüestió de minuts

Les flames, segons el seu relat, es van propagar molt de pressa. "En un minut ja hi havia foc, en qüestió de dos minuts el foc se n'anava cap amunt, però després ja era impressionant, i va ser en tres minuts quan va sortir tot."

"Ho hem perdut tot, tot, tot. Han estat dos minuts de rellotge."

Un altre veí dels pisos afectats, en Vicente, tornava de fer esport quan es va trobar amb l'incendi, que acabava de començar. Es va adonar de les flames, avisat per la seva germana, que acabava de baixar amb el pare al carrer. "És com si l'edifici fos de suro perquè va cremar en res i el foc el va devorar en qüestió de minuts", va dir a RTVE. La rapidesa va ser clau per desallotjar els veïns del bloc on van començar les flames. Un cop es va donar la veu d'alarma, els veïns van sortir.

"Hem aconseguit sortir tots, tret de les dues persones que han rescatat a última hora. Ha estat una bogeria."

Molts van sortir de casa seva amb el que duien posat, i la majoria van donar gràcies a la intervenció del conserge de l'edifici, que va ser fonamental per escapar-se a temps.

 

ARXIVAT A:
IncendisPaís ValenciàBombersIncendi València
Anar al contingut