Una manifestació contra l'asssassinat de Samuel Paty, l'octubre del 2020 (Europa Press)

Judici pel cas Samuel Paty: una mentida adolescent que va glaçar els instituts de França

Arrenca el judici contra sis menors d'edat per l'assassinat del professor a mans d'un extremista islamista el 2020

Enllaç a altres textos de l'autor Isabel Galí, , redactora de la secció d'Internacional de TV3

Isabel Galí i Izard

Corresponsal a París de TV3 i Catalunya Ràdio

@isagali
Actualitzat

Sis menors d'edat que l'octubre del 2020 estudiaven al Collège du Bois d'Aulne, a Conflans-Sainte-Honorine, s'asseuen des d'aquest dilluns al banc dels acusats del Tribunal de Menors per la seva implicació directa en la mort del professor d'història Samuel Paty.

No se'ls jutja per terrorisme sinó per fets de dret comú, però sense la seva participació, en diferents graus de consciència, el professor Paty segurament encara seria viu. I per les seves accions aquella tardor s'enfronten a una pena màxima de dos anys i mig de presó.


Una mentida inicia l'engranatge mortal

La primera persona que inicia la roda de mentides que desemboquen en l'assassinat del mestre tenia aleshores 13 anys i se la jutja per "denúncia calumniosa". Nou dies abans dels fets, l'institut d'aquesta localitat al nord-oest de París expulsa la jove adolescent durant dos dies per unes faltes disciplinàries que no tenen res a veure amb el professor Paty.

Però ella explica a casa que se l'ha castigat per haver-se enfrontat a un professor que havia demanat als alumnes de sortir de classe perquè volia ensenyar imatges del profeta Mahoma despullat. Res d'això era cert.  

El professor d'història havia fet, certament, una classe amb la intenció d'obrir un debat complex entre els seus alumnes de 5è, el de la llibertat d'expressió. El títol de la lliçó era "Situació de dilema: ser o no ser Charlie (Hebdo). Una definició de la llibertat". Mentre es debatia sobre el tema, el professor Paty havia avisat els alumnes susceptibles de sentir-se ofesos que podien girar el cap per no veure les famoses caricatures de Mahoma publicades pel setmanari satíric.

Aquell dia la jove de 13 anys no va assistir a classe. Els fets que va explicar a casa eren tots uns altres.  

La mentida de la jove va fer reaccionar el seu pare, que ho va fer conèixer a un altre activista islamista de nom Abdelhakim Sefrioui. Ells dos formen també part de la causa i seran jutjats d'aquí a un any; ells sí, per terrorisme. Van penjar a les xarxes vídeos on qualificaven Paty de brètol, un assenyalament que fa eco i resultarà fatal.

A la ciutat d'Evreux, a 80 quilòmetres d'on el professor dona classes, un jove de 18 anys de nom Abdullakh Anzorov es fa seva la falsa calúmnia i durant una setmana planifica com matar el professor.  

L'advocat de la família Paty ha volgut deixat clar a l'inici del judici que, malgrat que l'adolescent de 13 anys mai va desitjar la mort del professor, el seu rol va ser clau en el crim:

"El que és segur és que sense aquesta denúncia de la menor a l'origen de tota aquesta càbala no hi hauria hagut mediatització; i que sense mediatització no hi hauria hagut crim. És d'una lògica implacable."  

Una placa d'homenatge a Samuel Paty, amb una imatge seva(Bertrand Guay/Reuters)

Cinc menors van assenyalar el professor a canvi de 300 euros

Aquí entren en escena els altres cinc menors jutjats fins al 8 de desembre, en el seu cas per "associació de malfactors amb la intenció de preparar violències agreujades". Quan Anzorov arriba el divendres 16 d'octubre davant el Collège, es troba un jove de 15 anys i li demana que li doni informació sobre el professor Paty a canvi de 300 euros.

Li explica que el vol anar a trobar a la sortida de l'escola i "filmar-lo mentre demana perdó per la caricatura del profeta", segons el relat del menor, que accepta assenyalar Paty juntament amb 4 companys més, amb qui es reparteix la paga. Un cop detingut va confessar entre llàgrimes no haver-se imaginat mai com acabaria la seva delació.

Aquest dilluns, al tribunal, l'advocat del jove ha explicat que enfronta el judici "rosegat pel remordiment i amb molta por de trobar-se cara a cara amb la família del professor Paty".

El final de la història és macabre. Un assassinat a sang freda, amb diversos cops de ganivet al cos i el cap del professor tallat i mostrat a les xarxes. Un trauma que França no ha paït encara i que l'assassinat aquesta tardor de Dominique Bernard amb un mètode similar no ajuda a sanar.

L'assassí de Samuel Paty va ser abatut per la policia, però la família vol un procés judicial complet. A partir d'aquest dilluns assistirà als tribunals i d'aquí a un any serà també al judici dels vuit majors d'edat implicats en la mecànica de l'assassinat. Però la seva demanda de justícia podria no acabar aquí. Una part de la família ha posat una denúncia contra l'Estat per haver fracassat en el seu deure de protegir el professor i no tenir en compte el perill d'ensenyar certs continguts a classe.  


El ministre de l'Educació vol expulsar els alumnes radicals

I aquest és el gran dilema amb què s'enfronta la comunitat educativa francesa: fins a quin punt modificar conductes, deixar de plantejar debats a classe o deixar d'ensenyar continguts sensibles per als alumnes musulmans és caure en el xantatge dels extremistes. Aquesta tardor el ministre d'Educació, Gabriel Attal, ha posat sobre la taula la possibilitat d'una mesura radical contestada només per una part dels sindicats, la d'expulsar dels instituts els alumnes radicalitzats.

El primer dubte que genera la proposta és la definició del que és un "alumne radicalitzat". Però, a més, els sindicats contraris a la proposta asseguren que voler desradicalitzar un adolescent allunyant-lo del seu entorn educatiu i aïllant-lo en programes especials té l'efecte contrari al que es pretén. Però el ministre de l'Educació està determinat a tirar-ho endavant:

"Prendré totes les mesures d'exclusió que calguin si això protegeix el personal de l'educació nacional."

ARXIVAT A:
Educació França
Anar al contingut